Hlavní obsah

I přes rostoucí úrokové sazby je zájem o hypotéky rekordní

Novinky, bab

Hypoteční úrokové sazby rostou už devět měsíců v řadě, průměrná sazba se za toto období zvýšila o 0,77 procentního bodu. Nyní se dostala na hodnotu 2,70 procenta. Ovšem, jak je vidno, zdražování hypoték rozhodně nesnížilo zájem o jejich čerpání. Banky v listopadu sjednaly hypotéky za více než 37 miliard korun.

Foto: Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

„Průměrná úroková sazba Fincentrum Hypoindex za měsíc listopad začíná pomalu dohánět nabídkové sazby bank a svou hodnotou 2,70 procenta se čím dál víc přibližuje hranici tří procent a je jasné, že bude stoupat i nadále,“ uvedl Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Objemy hypoték byly v listopadu čtvrté nejvyšší v letošním roce. Lidé si na bydlení půjčili v celkovém objemu 37,204 miliardy korun a sjednali si celkem 11 369 hypotečních úvěrů.

„Oproti říjnu vzrostl objem sjednaných hypoték o 16 procent, a meziročně pak došlo k nárůstu dokonce o 38 procent,“ doplnil Sýkora.

Podle hypotečních specialistů je letos zvýšený zájem o hypotéky především kvůli obavám z neustále rostoucích hypotečních sazeb, vliv mají i obavy z přísnějších podmínek poskytování hypoték, které začnou platit od dubna příštího roku.

Ceny bytů jsou nadhodnocené, ČNB zpřísnila pravidla pro hypotéky

Ekonomika

Za uplynulých 11 měsíců činí objem sjednaných hypoték celkem 392,613 miliardy korun. Je jisté, že hranice 400 miliard objemu sjednaných hypoték bude pokořena.

„Průměrná výše hypotéky po dvou měsících mírného snížení dosáhla na novou, rekordní hodnotu 3 272 369 korun. A s ohledem na vývoj cen nemovitostí můžeme očekávat její další pozvolný růst,“ dodal Sýkora.

Sazby porostou i nadále

Průměrná úroková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu neroste tak rychle jako nabídkové sazby bank, které ve většině bank již překročily hranici čtyř procent. Důvodem jsou především hypoteční smlouvy klientů, které začaly banky sjednávat před několika měsíci ještě za výhodnějších podmínek.

„V nejbližší době zřejmě k obratu na mezibankovním trhu nedojde a zdroje se budou bankám dále prodražovat. Zároveň je pravděpodobné, že Česká národní banka neskončila se zvyšováním základních úrokových sazeb. Růst nabídkových sazeb hypoték tak ještě není zdaleka u konce. S vyššími sazbami by měl ale časem ochladnout zájem o hypotéky. V následujících několika měsících se to ale zřejmě projeví, i vzhledem k ohlášenému zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték, především v délce volené fixace, která se s růstem sazeb přesune od sedmi- či desetiletých ke kratším fixacím,“ doplnil Sýkora.

Banky poskytly o 76 procent hypoték více než loni

Ekonomika

Další růst sazeb předpokládá i Vojtěch Prokop z hypotečního tržiště Zaloto: „Průměrné úrokové sazby se budou ke konci roku pohybovat mezi 4 a 5 procenty. V příštích týdnech a měsících však očekáváme, že ČNB přistoupí k dalšímu zvýšení sazeb, a úrokové sazby hypoték ještě porostou. Odkládat hypotéku či refinancování v řádu měsíců bych proto v tuto chvíli nedoporučoval. Stávající podmínky mohou totiž za pár měsíců vypadat ještě velmi přijatelně.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám