Hlavní obsah

Kdy se platí zdravotní pojištění při přivýdělku

Právo, Jakub Svoboda

Při přivýdělku v letních měsících na některou z pracovních dohod je nutné platit z odměny i zdravotní pojištění. Toto platí, jestliže je hrubá odměna nad limit, a to bez ohledu na skutečnost, zdali je brigádník student, penzista či zaměstnanec.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zdravotní pojištění z dohody o provedení práce se platí, když je hrubá měsíční odměna 10 001 korun a více a z dohody o pracovní činnosti, pokud je hrubá měsíční odměna tři tisíce korun a více.

„Pokud je hrubá odměna z dohody nad limit, tak mzdová účetní odvádí zdravotní pojištění i pracujícímu studentovi, který je pro účely zdravotního pojištění státním pojištěncem,“ uvedla Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Jaká je sazba

Zdravotní pojištění je odváděno z hrubé mzdy nebo hrubé odměny přímo zaměstnanci a současně zdravotní pojištění platí za zaměstnance i zaměstnavatel. Zaměstnanec odvádí na zdravotním pojištění 4,5 procenta a zaměstnavatel dalších devět procent.

Při výpočtu zdravotního pojištění není stanoven žádný maximální vyměřovací základ a zdravotní pojištění se během roku odvádí i z nadstandardních mezd ze zaměstnání či zisků z podnikání. U pracovních dohod se limit sleduje u každého zaměstnavatele zvlášť.

„Například student pracující současně pro dva různé zaměstnavatele s hrubou měsíční odměnou 10 tisíc korun neodvede zdravotní pojištění ani z jedné dohody, zatímco spolužák pracující pouze na jednu dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 12 tisíc korun zdravotní pojištění zaplatí,“ upřesnila Ivanco.

Absolventi a zahájení podnikání

Zdravotní pojištění musejí platit také absolventi středních a vysokých škol, kteří se rozhodnou po ukončení studia zahájit hlavní samostatnou výdělečnou činnost.

Konkrétně v prvním roce podnikání musí platit minimální měsíční zálohy.

Letos činí minimální měsíční záloha na zdravotním pojištění 2208 korun a je splatná do 8. dne následujícího měsíce.

„V případě vyššího zisku za rok 2019 následně vznikne ještě po odevzdání přehledu o příjmech a výdajích za letošní rok nedoplatek na zdravotním pojištění,“ doplnila Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Reklama

Výběr článků

Načítám