Hlavní obsah

Jakou finanční pomoc nabízí v karanténě či nemoci stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidí, kteří musejí zůstat doma kvůli nákaze či karanténě, rychle přibývá. Státní finanční podpory jako ošetřovné či izolačka jim aspoň částečně uleví od finančních starostí se zkráceným příjmem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Ošetřovné

Při zavření škol či tříd dostávají pečující o potomka ve věku do deseti let ošetřovné po celou dobu karantény. Podpora kvůli covidu vzrostla od listopadu o třetinu na 80 procent (klasické ošetřovné je 60 procent) redukovaného základu výdělku. Denní dávka přitom nemůže být nižší než 400 korun při plném úvazku, při kratším se úměrně snižuje.

Ošetřovné se neposkytuje za dny prázdnin či ředitelského volna.

Vláda schválila návrh, aby mohly mít školy kvůli covidu buď volno, nebo výuku online

Věda a školy

V případě uzavření třídy či celé školy není k žádosti o ošetřovné, kterou lze vyplnit na stránce České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), potřebné potvrzení školského zařízení o uzavření, stačí čestné prohlášení. Na formuláři Žádost o ošetřovné při péči o dítě za kalendářní měsíc, ve kterém byla škola či její část uzavřena, uvádí zaměstnanec prohlášení o uzavření školy včetně doby uzavření.

Zároveň vyplní dny, ve kterých o dítě pečoval. Následně předá formulář zaměstnavateli, který na žádost doplní své záznamy a pošle správě sociálního zabezpečení.

Zeman podepsal krizové ošetřovné, kompenzační bonus i příspěvek pro lidi v izolaci

Domácí

V případě onemocnění dítěte přinese člověk do práce žádost o dávku, kterou dostane od pediatra. Toho by měl člověk informovat, že zůstává s dítětem doma, co nejdříve po potvrzení nákazy u potomka. Pediatr na tiskopise žádosti o ošetřovné zaznamená začátek a následně i konec období, kdy rodič nechodí do práce a je s dítětem. Poté zaměstnanec doručí tuto žádost zaměstnavateli.

S dítětem je možné zůstat doma až devět kalendářních dní (samoživitelky 16). Pečující osoby se mohou střídat i vícekrát, přičemž vystřídání není možné v jednom dnu. Nárok na ošetřovné mají i lidé pracující na dohodu, pokud jsou účastni nemocenského pojištění.

Izolačka

Zaměstnanci, kteří se ocitli kvůli nákaze koronavirem či karanténě doma, mají až do konce února nárok na příspěvek až 370 korun denně k nemocenské, tzv. izolačku.

K náhradě 60 procent redukovaného příjmu mohou izolačku dostávat až 14 dnů. Celkem s tímto bonusem by ale lidé neměli pobírat více než 90 procent svého průměrného výdělku. Peníze jim posílá zaměstnavatel. Výdaje na příspěvek si pak odečte ze sociálních odvodů.

PŘEHLEDNĚ: Nové covidové kompenzace

Domácí

Firmy mohou od tohoto týdne hlásit pozitivní samotesty zaměstnanců na covid-19 přes stránku Samotestování na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Tam mohou podle ministerstva zdravotnictví rovnou požádat pro zaměstnance právě i o neschopenku a izolačku.

Informaci o neschopenkách se automaticky dozví ČSSZ. Zaměstnanci v případě vydání karantény a neschopenky přijde SMS zpráva.

Distanční výuka při určitém procentu nakažených zaměstnanců, uvažuje Válek

Domácí

Bonus pro OSVČ

OSVČ a společníci s. r. o. mají v souvislosti s karanténou či izolací nárok na kompenzační bonus, a to za dny, kdy nařízená karanténa či izolace trvá. V tomto případě se neprovádí test poklesu příjmů. Žádat lze přes stránky Finanční správy.

Výše kompenzačního bonusu činí v tomto případě 500 korun za každý den nařízené karantény nebo izolace.

Reklama

Výběr článků

Načítám