Hlavní obsah

Zeman podepsal krizové ošetřovné, kompenzační bonus i příspěvek pro lidi v izolaci

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman podepsal trojici zákonů obnovujících krizové ošetřovné, příspěvek až 370 korun pro lidi v izolaci či karanténě a kompenzační bonus pro podnikatele a lidi pracující na dohodu. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a společníci malých společností s ručením omezeným budou moci požádat o příspěvek až 1000 korun denně jako kompenzaci za dopady opatření kvůli epidemii koronaviru.

O příspěvek 500 korun denně budou moci žádat i lidé pracující na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, takzvaní „dohodáři”.

Zpětně dojde rovněž k obnovení krizového ošetřovného kvůli koronavirové epidemii. Při zavření škol nebo tříd kvůli epidemii koronaviru budou pečující dostávat ošetřovné opět po celou dobu karantény.

Senát odklepnul ošetřovné, bonus i příspěvek pro lidi v karanténě

Domácí

Podpora navíc obecně vzroste o třetinu na 80 procent redukovaného základu výdělku. Vyplácet se bude zpětně od začátku listopadu.

Příspěvek až 370 korun denně budou zřejmě opět dostávat lidé, kteří se kvůli covidu ocitli v karanténě nebo izolaci.

Příspěvek k nemocenské, tedy k náhradě mzdy či platu, má být vyplácen těm, kteří se do koronavirové karantény dostali od konce letošního listopadu do konce února příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám