Hlavní obsah

Jaké jsou novinky u daně z příjmů

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina zaměstnanců se ani letos nemusí trápit s vyplňováním daňového přiznání. Daně za ně může vyřídit mzdová účtárna v rámci ročního zúčtování záloh na daň z příjmů. Ovšem podmínkou bylo, aby zaměstnanec do poloviny února podepsal prohlášení k dani a žádost o roční zúčtování.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pokud jste prohlášení podepsali, zaměstnavatel vám tak díky tomu může odečítat každý měsíc slevy, které vaši měsíční zálohu na daň sníží.

Především se jedná o základní slevu na dani 2070 korun měsíčně (ročně činí 24 840 korun) a o daňové zvýhodnění, a to měsíčně 1267 korun na jedno dítě (ročně 15 204 korun), 1617 korun na druhé dítě (ročně 19 404 korun) a na třetí a každé další dítě 2017 korun (ročně 24 204 korun).

Termín je 18. srpna

V případě, že to zaměstnanec nestihl, nebo mu zaměstnavatel nemůže provést roční zúčtování kvůli dalším příjmům, musí si podat daňové přiznání sám. Všichni poplatníci, kteří nevyužívají služeb daňového poradce, musí podat daňové přiznání do 1. dubna. Tento den je zároveň posledním dnem lhůty pro úhradu daně.

Novinkou jsou vyšší paušální limity pro OSVČ, vyšší školkovné či přísnější podmínky pro daňový bonus

Finanční úřady tolerují dalších pět dní, potom již opozdilcům udělují pokuty.

Daňové přiznání až do 18. srpna, rozhodla vláda

Ekonomika

Daňové přiznání lze podat elektronicky, osobně na územním pracovišti finančního úřadu nebo ho poslat poštou.

Mezi novinky v daňovém přiznání za rok 2019 patří hlavně vyšší paušální limity pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), nižší daně pro rodiče předškolních dětí a přísnější podmínky pro daňový bonus.

Školkovné stouplo na 13 350 korun

Při vyřizování daňových povinností letos možná některé rodiče uplatňující daňové zvýhodnění na děti nepříjemně zaskočí zpřísněné podmínky pro čerpání daňového bonusu. Na druhou stranu se nově zvyšuje maximální uplatnitelná částka školkovného. Daňově si zároveň polepší také živnostníci a podnikatelé využívající výdajové paušály a také lidé s vysokými příjmy.

Vyřídit s úřadem daně by mělo být možné on-line a z domova, schválili poslanci

Domácí

Dobrou zprávou pro rodiče – tedy alespoň ty s malými dětmi – je zvýšení slevy na dani za umístění dítěte do předškolního zařízení, takzvané školkovné. Maximální limit školkovného, které se odvíjí od výše minimální mzdy, vzrostl za loňský rok o 1150 korun.

Za rok 2019 je tak možné uplatnit maximální školkovné na každé dítě navštěvující školku až ve výši 13 350 korun.

Výdajové paušály až do dvou milionů

Dobré zprávy přinášejí letošní daňové novinky i OSVČ, které při výpočtu daňového základu uplatňují výdajové paušály. Ty jsou mezi živnostníky a dalšími podnikateli velmi oblíbené, neboť vyplňování daňového přiznání zjednodušují, eliminují riziko chyb ve výpočtech daně, a navíc díky nim může být jejich daňová povinnost citelně nižší, pokud jsou skutečné výdaje nižší než při uplatnění výdajového paušálu.

Pro příjmy ze samostatné výdělečné činnosti podle § 7 zákona o dani z příjmů je možné uplatnit 30procentní, 40procentní, 60procentní nebo 80procentní výdajový paušál v závislosti na vykonávané činnosti. Nejvyšší – 80procentní – výdajový paušál je možné uplatnit pro příjmy ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství a pro řemeslné živnosti. Pro živnostenské podnikání lze uplatnit 60procentní výdajový paušál, u jiných příjmů ze samostatné výdělečné činnosti pak výdajový paušál 40 procent.

Podle Schillerové vláda díky EET může snižovat daně. Dělá ale opak

Domácí

Pro příjmy z nájmu majetku zařazeného v obchodním majetku je poté určen nejnižší, 30procentní výdajový paušál. Paušální výdaje ovšem nemohou OSVČ počítat z libovolné sumy, neboť jsou limitovány maximální uplatnitelnou výší. Ta za rok 2018 činila jeden milion korun, nově se však limit zdvojnásobuje na dva miliony korun. „Například při ročních příjmech 1 200 000 korun činily výdaje při uplatnění 60procentního výdajového paušálu za rok 2018 jen 600 tisíc korun, zatímco za rok 2019 to bude již 720 tisíc korun,“ vypočítává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Vyšší limit pro platbu solidární daně

Novinky v daňových povinnostech se letos nevyhnuly ani daňovým poplatníkům s vysokými příjmy, na které se vztahuje povinnost platit takzvanou solidární daň. Tu platí lidé, jejichž příjmy ze závislé činnosti či příjmy ze samostatné výdělečné činnosti ponížené o výdaje překračují stanovený limit.

V roce 2018 činil 1 438 992 korun a nově se zvyšuje na částku 1 569 552 korun, platba solidární daně se tak dotkne menšího počtu lidí.

Daně většinou vyřídí mzdová účtárna

Finance

Solidární daň představuje sedm procent z příjmů nad daný limit. Pokud ji daňový poplatník musí zaplatit, je povinen sám si vyplnit daňové přiznání, a to bez ohledu na skutečnost, že mu po celý rok plynuly pouze příjmy ze zaměstnání od jednoho zaměstnavatele a běžně by tak měl nárok na provedení ročního zúčtování daně zaměstnavatelem.

„Lidé s příjmy pouze ze závislé činnosti k tomu mohou využít zjednodušený dvoustránkový daňový formulář. Od zaměstnavatele však k jeho vyplnění potřebují potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti,“ upozorňuje Ivanco.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám