Hlavní obsah

Jak si snížit daně: školkovné lze uplatnit naposledy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada zaměstnanců nyní řeší, jaké dokumenty dodat zaměstnavateli, aby jim účetní snížila daně za loňský rok. Změny, které v rámci konsolidačního balíčku na návrh vlády schválili zákonodárci, jim do toho mohly vnést zmatek. Proto Novinky přinášejí stručné shrnutí toho, co lze uplatnit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V ročním zúčtování daně lze například naposledy uplatnit školkovné a slevu na manžela či manželku. „Pro uplatnění školkovného je nutné doručit potvrzení od školky a pro slevu na manželku čestné prohlášení,“ řekla daňová poradkyně společnosti Mazars Gabriela Ivanco.

Ve zúčtování za rok 2024, které se bude podávat příští rok, už bude možné slevu na manželku uplatnit jen tehdy, když budou manželé pečovat o dítě mladší tří let.

Ale vraťme se k letošnímu zúčtování. V případě školkovného je sleva na dani až 17 300 korun za každé dítě, které navštěvuje předškolní zařízení. Výše slevy na manžela či manželku může dosáhnout až 24 840 korun.

Lidem zůstane méně kvůli daním

Ekonomika

A pokud se jedná o zvlášť těžce postižené osoby s potřebou průvodce (průkaz ZTP/P), je to až 49 680 korun.

U slevy manžela či manželky je nutné, aby neměli rozhodné příjmy vyšší než 68 tisíc korun za rok. Do tohoto limitu se započítávají například příjmy ze zaměstnání, peněžitá pomoc v mateřství, nemocenská, důchody či podpora v nezaměstnanosti.

Naopak se tam nezahrnují rodičovský příspěvek, dávky státní sociální podpory či pomoci v hmotné nouzi a stipendia.

„Právě tyto vysoké daňové slevy, které nelze v poměrné výši čerpat během roku, ale až za celý rok, jsou důvodem vysokého daňového přeplatku,“ podotkla Ivanco. Slevy na dani se totiž odečítají od vypočtené daně.

Studenti prezenčního studia do 26 let a doktorandi do 28 let věku mohou uplatnit ještě slevu na studenta ve výši 4020 korun. Tu sice lze uplatňovat průběžně během roku, ale jde to i dodatečně. Je přitom nutné doložit potvrzení o studiu.

Vedle toho existují také slevy na děti či invaliditu nebo držitele průkazu ZTP/P. I ty se uplatňují průběžně, ale pokud tak člověk neučinil třeba proto, že se mu dítě narodilo během roku a nezvládl zanést potvrzení účetní, může to udělat dodatečně.

U slevy na děti je potřeba rodný list a potvrzení, že ji neuplatňuje druhý partner. U studujících dětí je zase nutné doložit potvrzení o prezenčním studiu a u invalidity rozhodnutí o jejím přiznání či kopii průkazu ZTP/P.

Odečitatelné položky

Uplatnit je možné i odečitatelné položky, které se odebírají od základu, z nějž se daň vypočítává.

Například u příspěvků na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření či životní pojištění to je až 24 000 korun. A u úroků z hypoték a úvěrů na bydlení podle data pořízení nemovitosti až 300 tisíc korun.

„Finanční instituce posílají dané potvrzení automaticky začátkem roku, zpravidla elektronicky,“ poznamenala Ivanco.

Uplatnit lze i 3000 korun za příspěvky odborům. Stejná částka se odečítá za každé bezplatné darování krve. „Hodnota odběru orgánu od žijícího dárce a jednoho odběru krvetvorných buněk se oceňuje částkou dvacet tisíc korun,“ upozorňuje finanční úřad. Potvrzení vydává nemocnice, kde k odběru došlo.

Anketa

Uplatňujete dary na charitativní účely při ročním vyúčtování daní?
Ano
32 %
Jen ty větší
3,5 %
Ne
64,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1064 čtenářů.

Od základu daně lze odečíst i dary na charitativní, vědecké či náboženské účely, a to do výše jejich 15 procent. Jde-li o podporu Ukrajiny, je to 30 procent. Potvrzení vydává většinou obdarovaná instituce.

V neposlední řady lze základ daně snížit uplatněním peněz za zkoušky v rámci dalšího vzdělávání.

Čas na přiznání daně z nemovitostí se krátí. Podat ho musí i majitelé některých garáží

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám