Hlavní obsah

Jak řeší covid situace oblíbené turistické destinace

Letos Češi nejčastěji létají na dovolenou do Bulharska, Řecka, Španělska, Turecka či Egypta. Co vás čeká, pokud v těchto oblíbených destinacích onemocníte koronavirem či vám bude nařízena karanténa? Řešení vzniklých komplikací a s nimi související náklady se napříč zeměmi ale liší. Zatímco například v Řecku a Turecku hradí pobyt v karanténě místní vláda, v Egyptě si musíme připravit až 100 eur za noc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Bulharsko

Na 14 dní musí do karantény v původním ubytování nastoupit člověk, u něhož se potvrdí nákaza koronavirem. Ti, kteří s ním přišli do kontaktu, musí strávit v karanténě 10 dní.

Cena za ubytování po dobu karantény odpovídá danému typu ubytování. Ukončení karantény je pak možné na základě negativního testu po skončení karantény.

Co vás čeká v oblíbených destinacích, když dostanete covid

Finance

Řecko

Do karantény musí nastoupit covid-19 pozitivní osoba i další, se kterými přišel pacient do styku. Řekové mají pro tyto případy vybrané hotely. Zároveň je nutné se řídit pokyny od místí hygienické stanice a místními nařízeními.

„Pokud musí klienti nastoupit v Řecku do karantény, apelujeme na ně, aby obratem kontaktovali asistenční službu pojišťovny, která jim pomůže situaci řešit,“ uvedl Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

Pozitivní osoba má podle nařízení místní vlády stanovenu karanténu na 10 dní, ukončena je pak v případě negativního PCR testu. U negativních spolucestujících trvá karanténa 14 dní.

„Ačkoli náklady na ubytování hradí řecká vláda, doporučujeme sjednat takové pojištění, které kryje náklady na náhradní dopravu zpět do ČR,“ doplnil Divoký.

Karanténa v jednotlivých destinacích
DestinaceKdo jde do karantényDélka karantényNáklady
BulharskoPozitivní osoba na covid a další, se kterými přišla do styku14 dní pozitivní osoba, 10 dní negativní spolucestujícíPodle ceny původního ubytování
ŘeckoČlověk s pozitivním testem a další, se kterými přišel do styku10 dní pozitivní osoba, 14 dní negativní spolucestujícíNáklady hradí řecká vláda
ŠpanělskoPozitivní osoba na covid a další, se kterými přišla do styku10 dníPodle původní ceny ubytování
TureckoČlověk s covidem a další, se kterými přišel do styku10 až 34 dníNáklady hradí vládní program pro certifikaci hotelů
EgyptPouze osoba pozitivní na covid5 až 7 dní50-100 EUR/ pokoj/ noc
Zdroj: ERV Evropská pojišťovna

Španělsko

Pozitivní osoba i osoby, se kterými přišla do styku, musí zůstat v dané destinaci. Po dobu karantény, která trvá 10 dní, je jim vyhrazeno ubytování v původním hotelu či ubytovacím zařízení, čemuž odpovídá i jeho cena.

Turecko

Pozitivní pacient musí nastoupit do karantény v původním ubytování. Pro pacienta bez příznaků je stanovena na 14 dní v případě, že není hospitalizovaný více než 24 hodin. Desátý den je pak možné provést test. Pokud bude negativní, karanténu je možné ukončit. Pokud však test vyjde pozitivní, karanténa se opakuje.

U negativních spolucestujících je karanténa rovněž stanovena na 14 dní. Opět je možné ji desátý den ukončit, pokud vyjde test negativně. V případě pozitivního testu se ale karanténa prodlužuje o dalších 14 dní. Desátý den (tedy dvacátý den od původního odletu) může pacient absolvovat test nový. V případě, že i tento test vyjde pozitivně, pokračuje další 14denní karanténa (10+10+14).

Náklady za ubytování po dobu karantény by měly být hrazeny skrze vládní program pro certifikaci hotelů.

Egypt

Do pětidenní až sedmidenní karantény musí nastoupit pouze osoby, u nichž se prokáže nákaza koronavirem. Zároveň je pro ně vyhrazeno samostatné patro v hotelu.

Je však třeba se připravit na to, že si hotel bude za pobyt účtovat nemalé částky. Cena se podle informací ERV Evropské pojišťovny pohybuje v rozmezí 50 až 100 eur za pokoj a noc.

Závažné případy onemocnění jsou léčeny v nemocnici. Pokud musí být pacient umístěn na JIP, náklady šplhají až do výše 900 eur za den.

Cestovní pojištění je základ

V současné době se možná více než jindy vyplatí uzavřít kvalitní cestovní pojištění. Mnohé pojišťovny svým klientům hradí i léčebné výlohy související s covidem-19. V každém případě je ale třeba se ještě před cestou informovat, jak si v souvislosti s pandemií koronaviru „vede” destinace, do níž se chystáte vycestovat.

Dovolenou v cizině si dobře pojistěte

Finance

Sledujte webové stránky Ministerstva zahraničních věcí ČR (MZV ČR), které průběžně aktualizuje podmínky pro vycestování do zahraničí. V případě, že dané destinace se netýká varování nebo cestování z důvodu zvýšeného rizika onemocnění koronavirem, pojišťovny vám poskytnou pojistné plnění, pokud se nakazíte či budete umístěni do karantény po kontaktu s nakaženou osobou.

Pokud ale MZV ČR do dané destinace (země označená černou barvou) zakáže vycestovat, s výplatou pojistného plnění v souvislosti s nákazou koronavirem nepočítejte.

Reklama

Výběr článků

Načítám