Hlavní obsah

Co vás čeká v oblíbených destinacích, když dostanete covid

Novinky, bab

Letní dovolené jsou v plném proudu a mnozí Češi vyrážejí k moři či třeba do hor v oblíbených destinacích. Koronavirová pandemie však stále není za námi a může se stát, že onemocníte či vám bude nařízena karanténa.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ve spolupráci s ERV Evropskou pojišťovnou přinášíme přehled řešení situací, které vás v případě onemocnění koronavirem či karanténou a s tím souvisejícím náklady mohou v daných destinacích potkat.

Veškeré náklady za dny, které budete muset navíc strávit v karanténě, jsou hrazeny v rámci uzavřeného cestovního pojištění.

Chorvatsko

Pozitivní pacient nebo člověk, se kterým přišel do kontaktu, musí nastoupit do karantény v původním ubytování po dobu 10 dní. Cena za ubytování po dobu karantény odpovídá danému typu ubytování. Ukončení karantény je pak možné na základě negativního testu po skončení karantény.

Co čekat, když vás covid zaskočí na zahraniční dovolené

Finance

Itálie

Do karantény musí nastoupit COVID-19 pozitivní osoba i další, se kterými přišla do styku. Pro tyto případy disponují v Itálii vybranými hotely. Nutné je pochopitelně řídit se pokyny od tamní hygienické stanice a místními nařízeními.

„Pokud musí klienti nastoupit v Itálii do karantény, apelujeme na ně, aby obratem kontaktovali asistenční službu pojišťovny, která jim pomůže situaci řešit,“ upozornil Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

Podle nařízení místní vlády je karanténa u pozitivní osoby bez symptomů stanovena na 10 dní, ukončena je poté v případě negativního PCR testu. U pacientů se symptomy trvá minimálně 10 dní od prvních příznaků nemoci a je ukončena negativním PCR testem, který lze provést nejdříve tři dny po odeznění příznaků.

Dovolenou v cizině si dobře pojistěte

Finance

U dlouhodobě pozitivních pacientů končí izolace po 21 dnech.

„Ačkoli náklady na ubytování podle posledních zpráv hradí italská vláda, doporučujeme do Itálie sjednat takové pojištění, které kryje náklady na náhradní dopravu zpět do ČR,“ doporučil Divoký.

Karanténa v jednotlivých destinacích
DestinaceKdo jde do karantényDélka karantényNáklady
ChorvatskoCOVID pozitivní osoba a další, se kterými přišla do styku10 dnídle ceny původního ubytování
ItálieCOVID pozitivní osoba a další, se kterými přišla do styku10 dnínáklady hradí italská vláda
RakouskoCOVID pozitivní osoba a další, se kterými přišla do styku10 dnídle původní ceny ubytování
SlovenskoCOVID pozitivní osoba a další, se kterými přišla do styku14 dnínáklady hradí slovenská vláda
Zdroj: ERV Evropská pojišťovna

Rakousko

V destinaci zůstává pozitivně testovaná osoba i ti, se kterými přišla do styku. Ubytování po dobu karantény je nejčastěji vyhrazeno v původním hotelu či ubytovacím zařízení, čemuž odpovídá i jeho cena. Karanténa je stanovena na 10 dní.

Slovensko

Také na Slovensku jde do karantény pozitivní osoba i další, se kterými přišla do styku. Pro ty jsou určené vybrané hotely a je nutné řídit se pokyny od místní hygienické stanice a místními nařízeními. Zde je opět nejlepší kontaktovat asistenční službu, která pomůže situaci vyřešit.

Délka karantény je pevně stanovena na 14 dní a náklady na ubytování podle všeho hradí slovenská vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám