Hlavní obsah

Jak poznat, že e-shop vlastně e-shopem vůbec není?

Novinky, bab

Nejsou nijak výjimečné situace, kdy člověka na internetu zláká ke koupi výhodná nabídka levného zboží a navíc s dopravou zdarma. Kdo by odolal. Mnohé zákazníky neodradí ani to, že zboží k nim bude putovat i mnoho týdnů. Bohužel většina ani netuší, že neuzavírá smlouvu s provozovatelem e-shopu, ale jeho prostřednictvím s jiným subjektem, velmi často se zahraničním dodavatelem ze zemí mimo EU.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Na problematiku tzv. „zprostředkovatelských e-shopů” upozorňuje spotřebitelská organizace dTest. Webové stránky těchto obchodníků se totiž tváří jako standardní e-shop a zákazník tak mnohdy ani nepředpokládá, že zboží nakupuje, resp. uzavírá smlouvu s dalším subjektem, který ani nemá sídlo v České republice. Nejčastěji pak pochází z Číny.

Češi loni v e-shopech utratili rekordních 155 miliard

Ekonomika

„Největším problémem spojeným s tímto způsobem podnikání je, že při něm dochází ke krácení práv českých spotřebitelů, například práva na odstoupení od smlouvy bez uvedení důvodu ve lhůtě čtrnácti dnů od převzetí zboží,“ upozornila Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Zprostředkování jen v obchodních podmínkách

Jediným na první pohled zřejmým ukazatelem toho, že jde o něco neobvyklého, je poznámka o dostupnosti zboží ve stylu „skladem u dodavatele“, někdy s doplněním několikatýdenní doby dodání.

„Konkrétní informace o zprostředkování, případně zastoupení je uvedena pouze v obchodních podmínkách, což je podle našeho názoru nedostatečné a jedná se o takzvané překvapivé ujednání,“ doplnila Hekšová.

Přehledně: Jaká jsou vaše práva při nakupování na internetu

Finance

Podle občanského zákoníku to znamená, že je dané ujednání neúčinné, takže je vůči spotřebitelům zcela bezvýznamné. Z pohledu spotřebitele se v podstatě jedná o kupní smlouvu uzavřenou přímo s provozovatelem e-shopu, z čehož mu plynou veškerá související práva.

„V České republice se nemůže stávat, že spotřebitel nakoupí na webových stránkách, které vypadají jako tuzemský e-shop, a následně jsou mu odepřena důležitá práva, jež vyplývají z národní a unijní právní úpravy,“ uvedla Hekšová.

Jak dále dodala, například zákazník může odstoupit od smlouvy, kterou uzavřel přes internet, i před samotným dodáním zboží, což vyplývá z příslušných unijních předpisů.

Každý druhý Čech už nakoupil v zahraničním e-shopu

Finance

Právní poradci ve spotřebitelské poradně dTestu se však setkávají s případy, kdy je toto právo spotřebitelům odepíráno s odkazem na to, že prodávajícím je zahraniční společnost. Kupující je pak nucen vracet zboží či reklamovat vůči zahraničnímu subjektu, který sídlí mimo Evropskou unii. A to za podmínek, které jsou odlišné od standardních pravidel platných v ČR. Často s nemalými náklady na dopravu zboží do zahraničí, i když nákup proběhl na e-shopu v češtině a s českou doménou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám