Hlavní obsah

Hypotéky v srpnu opět mírně zlevnily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů klesla v Česku již pátý měsíc v řadě. V srpnu se podle ukazatele Fincentrum Hypoindex snížila z červencových 2,15 procenta na 2,11 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Pokles průměrné úrokové sazby hypoték nicméně brzdí.

„Zatímco v květnu a červnu klesala průměrná sazba ještě o devět bazických bodů, v srpnu poklesla již jen o čtyři bazické body,“ uvedl Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Zájem o hypotéky byl podle něj minulý měsíc opět rekordní, když s objemem poskytnutých hypoték ve výši 19,173 miliard korun se letošní srpen stal nejúspěšnějším osmým měsícem v historii hypoindexu.

Banky poskytly v srpnu 6868 hypoték, což je o 999 méně než předchozí měsíc. Objem poskytnutých hypoték ve srovnání s červencem poklesl téměř o 2,5 miliardy korun.

Padající úrokové sazby zvyšují zájem o hypotéky, červenec byl rekordní

Finance

Průměrná výše hypotéky v srpnu vzrostla na nové historické maximum. Oproti prvnímu prázdninovému měsíci se zvýšila o 46 396 korun a dosáhla 2 791 673 korun. Po červencovém mírném poklesu přišel opět růst. Potvrzuje se tak, že růst cen nemovitostí stále nepolevuje.

Od ledna 2019, kdy se vyšplhala na tři procenta z historických minim z konce roku 2016, klesla průměrná sazba o 0,89 procentního bodu. I tak ale třeba v Německu, Rakousku či na Slovensku jsou hypotéky výrazně levnější než u nás.

Hypotéky jsou u nás i dvakrát dražší než v okolních zemích

Finance

Kontinuální pokles průměrného úroku v ČR od začátku loňského roku narušilo pouze první čtvrtletí letošního roku, kdy během tří měsíců vzrostl o 0,1 procentního bodu.

„Cena peněz na finančním trhu ale postupně roste a prostor pro další zlevňování hypoték se uzavírá. Banky navíc v nejistotě vyhlíží konec moratoria, které může znamenat nárůst počtu klientů, kteří nebudou schopni splácet hypotéky,“ podotkl Sýkora.

V srpnu se podle něj ještě odhodlala snížit hypoteční sazby Sberbank a na začátku září se k ní připojily i Moneta Money Bank a UniCredit Bank.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám