Hlavní obsah

Hypoteční sazby se drobně snížily a hned je z toho největší pokles za poslední dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu se počátkem března dostala na hodnotu 6,27 procenta. Meziměsíčně tak klesla o desetinu procentního bodu. I takto sotva patrný pokles stačil na to, aby byl největším za období uplynulých dvou let.

Článek

„Hypoteční banky s vidinou přicházejícího jara a tím zahájení stavební sezóny začaly aktivněji přistupovat ke své cenotvorbě a v souvislosti s konkurenčním bojem začaly některé z bank snižovat úrokové sazby hypoték, což se promítlo i do Fincentrum Hypoindexu,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Během posledních dvou let průměrná nabídková sazba hypoték převážně rostla, nevýrazný pokles byl zaznamenán jen v září a v říjnu loňského roku (o pět setin, resp. tři setiny procentního bodu), zajímavější pokles byl zaznamenán k 6. březnu letošního roku, kdy se sazba dostala na 6,27 procenta, o desetinu procentního bodu méně než o měsíc dříve.

„Současné drobné snížení může spolu s poklesem hodnoty některých nemovitostí přeci jenom hypoteční trh trošku rozhýbat. Nicméně toto případné oživení bude jen drobnou náplastí na obrovský výpadek, který hypoteční trh zaznamenal v předchozím roce,“ zmínil Sýkora.

Ochlazení na trhu s bydlením, Češi si loni vzali úvěry za 217 miliard

Finance

Tříleté fixace šly dolů nejvíc

Pokles zaznamenaly všechny průměrné nabídkové sazby hypoték u všech fixací i výší LTV, tedy jak hypoték do 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti, tak nad 80 procent hodnoty zástavy.

Nejvíce však zlevnily tříleté fixace, a to o 15 bazických bodů. Průměrná nabídková sazba hypoték do 80 % hodnoty zástavy je nyní 6,39 procenta ročně, u hypoték s LTV nad 80 procent ji banky nabízejí za 6,62 procenta ročně.

Sazby s fixací na jeden rok jsou nižší o 12 bazických bodů. U hypoték nad 80 procent LTV je banky nabízejí v průměru za 6,64 procenta ročně, u hypoték do 80 procent LTV pak za 6,14 procenta ročně.

Z dat Fincentrum Hypoindexu dále vyplývá, že hypotéky s pětiletou fixací se nyní nabízejí za stejnou cenu jako desetileté fixace. Pětileté fixace poklesly meziměsíčně o devět bazických bodů, desetileté pak o tři bazické body na 6,03 procenta ročně u LTV do 80 procent a na 6,27 procenta ročně u LTV nad 80 procent.

Měsíční splátka nižší o dvě stovky

Měsíční splátka hypotečního úvěru ve výši 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti se splatností 25 let a s průměrnou nabídkovou sazbou ve výši 6,27 procenta ročně je v březnu o 209 korun nižší než o měsíc dříve, činí tak 23 132 korun.

„Výše měsíční splátky se tak vrátila na úroveň loňského léta,“ doplnil Sýkora.

Snižování sazeb není na pořadu dne

Na konci března bude Bankovní rada ČNB opět rozhodovat o výši základních úrokových sazeb. Předpokládá se, že dvoutýdenní repo sazba nedozná změn a zůstane na aktuálních sedmi procentech.

„Prognózy vývoje sazeb pro letošní rok se nevyvíjí úplně nejlépe. Stejně tak jako ČNB v tichosti upravuje svoje odhady vývoje letošní inflace z 9,1 procenta na téměř 11 procent, tak se dá očekávat, že i případné snižování sazeb se posouvá. A tak původní optimistické odhady na snižování základních sazeb už na podzim letošního roku se nezdají příliš reálné. Pokud tedy vůbec dojde letos k poklesu těchto sazeb, tak je můžeme čekat až na jeho konci, případně až počátkem roku 2024,“ dodal Sýkora.

Viceguvernér ČNB Frait: Vysoké sazby zůstanou déle

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám