Hlavní obsah

Finanční poradna: Kreditní karta jako efektivní nástroj pro správu financí

Novinky, bab

Mnozí lidé si o kreditních kartách myslí, že jejich prostřednictvím chtějí banky z klientů jen tahat peníze na poplatcích a úrocích. Ovšem pokud máte své nákupní chování pod kontrolou a jste si vědomi faktu, že peníze na kartě nejsou ve skutečnosti vaše, ale půjčené od banky, není třeba se jí obávat. Budete-li kreditku používat zodpovědně, může vám dokonce přinést finanční užitek.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Kreditní karta je předně určena k bezhotovostním nákupům zboží - v kamenném obchodě či na internetu. Vybírat jejím prostřednictvím peníze z bankomatu vás může přijít na poplatcích i na několik stovek korun.

Většina bank vám nabídne, že z každého nákupu uskutečněného kreditní kartou dostanete díky bonusu určité procento z kupní ceny zpět na účet ke kartě zřízený. Kolik to bude, záleží na typu kreditky a podmínkách banky, která ji vydala.

Ke kartě se váže předschválený úvěr ve výši příslušného limitu, dá se tedy říci, že máte kartu „přednabitou“ penězi banky. Pokud peníze splatíte v bezúročném období (dle typu karty trvá až 55 dnů), neplatíte žádné úroky. Znamená to, že na splacení dlužné částky máte maximálně právě oněch 55 dní, ovšem ne ode dne platby kreditní kartou, ale od počátku bezúročného období, které banky počítají od prvního dne v měsíci.

Díky možnosti čerpat bezúročný úvěr poslouží kreditní karta jako záchrana v nouzi i nástroj pro efektivní správu rodinných či osobních financí. Lze jí pokrýt krátkodobé snížení příjmů či navýšení výdajů. Při vhodném plánování můžete využívat bezúročné období a půjčovat si peníze doslova zadarmo. Navíc budete mít po ruce vždy trvalou rezervu.

S kreditní kartou se to musí umět

Pokud pravidelně pátráte v paměti, kolikátého v měsíci platíte nájem, na kreditku raději zapomeňte. Dochvilnost a povědomí o pravidlech užívání, stejně jako schopnost tato pravidla dodržet, by mělo být základní vlastností držitele karty.

Nemůžete-li vyčerpané peníze vrátit najednou, máte možnost je splácet v měsíčních splátkách. Počítejte ale s roční úrokovou sazbou ve výši 20 - 27 procent. Pokud chcete mít jistotu, že na žádný důležitý termín nezapomenete, nastavte si inkaso z vašeho běžného bankovního účtu, nikdy se tak nedostanete s platbou do skluzu.

Mějte přehled o bonusech i poplatcích

Před pořízením kreditní karty odhadněte, kolik s ní budete platit a kde. Výhody porovnejte s měsíčním poplatkem za vedení karty, délkou bezúročného období (kdy můžete půjčenou částku bez poplatku splatit), výší úroků a sankcí za překročení limitu karty.

Mnohé poplatky jsou fixní, tudíž je držitel karty musí platit i v případě, že kartu aktuálně nepoužívá. Na trhu se ale objevují i nabídky na vedení i správu karty zdarma, byť často na omezenou dobu. Můžete si vybrat i kartu bez měsíčního poplatku za vedení. Nabídky si porovnejte na internetu, získáte tak ucelený přehled bez nutnosti osobní návštěvy v bance.

Na trhu se vyskytuje řada kreditních karet, ke kterým se vztahují zajímavé a finančně výhodné bonusy. Mít o těchto výhodách přehled se vyplatí, protože mohou představovat citelnou úsporu. Často se jedná o slevy u obchodních partnerů v řádu i desítek procent. Chystáte-li se do zahraničí, je směnný kurz na kartě většinou výhodnější než výměna valut. Plaťte proto kartou, kde jen to jde.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček z portálu Sfinance.cz

Kamarádce nabídli v bance zřízení kreditní karty, když jsem o ni zažádala já, byla jsem odmítnuta. Jaktože někomu kartu banka dá a někomu ne?
Pokud o ni ve své bance zažádáte, neznamená to, že ji i automaticky dostanete. Nadneseně lze říci, že si kreditní kartu musíte zasloužit. Vzhledem k tomu, že se jedná o úvěrový produkt, budete muset projít stejným schvalovacím procesem, jako kdybyste žádali o půjčku. Hodnocena bude vaše schopnost splácet, výjimkou není ani výzva k předložení potvrzení o výši příjmů. Důležitá je také vaše dobrá platební historie u příslušné banky.
Kolik mě kreditní karta bude stát a kolik peněz budu mít k dispozici?
Výše poplatku za vedení karty se odvíjí od podmínek banky, která kartu vydala, ale i typu karty a rozsahu doplňkových služeb a pojištění, které máte ke kartě sjednány. Informujte se o případných poplatcích za správu úvěru, transakce kartou, poplatky za překročení úvěrového rámce nebo nesplacení úvěru. Některé společnosti nabízí i karty, jejichž vedení a správa je po určitou dobu zdarma. Objem finančních prostředků, který budete mít na kartě k dispozici, se odvíjí od výše vašeho příjmu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám