Hlavní obsah

Faktury za elektřinu a plyn budou srozumitelnější

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho lidí přiznává, že se nevyzná ve vyúčtování za elektřinu a plyn. To by se mělo změnit. Jejich dodavatelé mají na faktuře uvádět ceny na jednotku spotřeby včetně distribučních a dalších poplatků, ukládá novela vyhlášky, která začne platit od letošního července. Informoval o tom Energetický regulační úřad (ERÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na první straně faktury má být nově tzv. zjednodušené vyúčtování. V případě elektřiny jde o počáteční a konečný stav elektroměru, celková spotřeba, průměrná cena za jednotku (kWh) a celková částka. V případě, že zákazník odebírá elektřinu ve vysokém a nízkém tarifu, půjde o dva řádky.

„Pro zákazníka je důležitá výsledná cena bez ohledu na její vnitřní dělení,“ řekl Novinkám mluvčí ERÚ Vladimír Černý. ERÚ pomohl zpracovat vzorové vyúčtování výpočtem z faktury poskytnuté redakcí.

„Průměrná jednotková cena je součet ceny silové elektřiny a služeb za distribuci, ceny služby i na podporu obnovitelných zdrojů - tedy kolik dohromady platí za kilowatthodinu,“ upřesnil mluvčí.

Vzorové vyúčtování: Spotřeba za zúčtovací období (kWh)
Začátek zúčtovacího období 19.03.2015Počáteční stavVysoký tarif Nízký tarif12 772 6 948
Konec zúčtovacího období 31.12.2015Konečný stavVysoký tarif Nízký tarif14 084 8 049
Dodané množství elektřiny (VT)1312
Dodané množství elektřiny (NT)1101
Přehled plateb
Účtované množstvíPrůměrná jednotková cena (bez DPH)Částka celkem (bez DPH)Částka celkem (s DPH)
VT 1312 kWh3,13 Kč/kWh4106,564968,93
NT 1101 kWh1,46 Kč/kWh1607,461945,02
9,419 [počet měsíců]41 Kč/měsíc386,18467,28
Souhrn částek celkem (s DPH)7381,23

Na dalším řádku zůstává pouze stálá platba za rezervovaný příkon, tedy za jistič. Vzhledem k nedávné bouřlivé debatě ohledně možného zvýšení plateb za jističe tak lidé hned uvidí, kolik za jistič platí. [celá zpráva]

V příkladu vyúčtování jde o 41 korun měsíčně, zákazník má slabší jistič 1x25A.

Vyhláška zohledňuje mimo jiné i požadavky Bruselu a evropských spotřebitelských organizací, aby účty za energie byly srozumitelnější. V loňském průzkumu pro Evropskou komisi jen 40 procent lidí uvedlo, že rozumí fakturám za elektřinu a plyn. Zjednodušené vyúčtování má zákazníkům také usnadnit srovnání nabídek obchodníků.

Následující obrázek dokládá komplikovanost standardní faktury za elektřinu:

Foto: Novinky

Vyúčtování elektřiny

„Je na pováženou, že zákazníci plně nerozumějí svým fakturám za energie, a nemohou se tak ani skutečně fundovaně rozhodnout, zda například nevyužít levnější nabídky. Všichni spotřebitelé mají právo na to, aby s nimi bylo jednáno férově, tím spíš, pokud se jedná o tak důležitou oblast, jako je energetika,“ řekla eurokomisařka Věra Jourová, která má na starost mimo jiné ochranu spotřebitelů.

Sankce chybí

Na dalších stránkách faktury za elektřinu bude vyúčtování jako dosud, tedy odděleně za spotřebu, distribuci, obnovitelné zdroje atd. Podobně u vyúčtování ceny plynu bude uvedená srovnatelná průměrná cena za jednotku včetně distribučních poplatků.

Vyhláška nestanoví konkrétní sankce, když dodavatel předpisové vyúčtování nedodrží. V takovém případě se nicméně alespoň informovaní zákazníci mohou ptát, zda se tím nesnaží něco skrýt. Velcí dodavatelé s plněním vyhlášky počítají.

„Již to máme připravené a vyhlášku od počátku její platnosti splníme,“ řekl Novinkám mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

Anketa

Zdají se vám faktury za elektřinu či plyn srozumitelné?
Ano
6,3 %
Ne
93,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1159 čtenářů.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Hlavní vypínač

Reklama

Výběr článků

Načítám