Hlavní obsah

Důvěra v kamaráda ho přišla na milión při prodeji bytu

Právo, Jindřich Ginter

Když jde o peníze, nedůvěřujte ani kamarádům. O tom se bolestně přesvědčil i Václav S. z Ostravy. Rozhodl se prodat byt 3+1 přes kamaráda, jemuž patří zdejší poměrně vyhlášená realitní kancelář. Byt se prodal, ale k panu Václavovi peníze už nedoputovaly.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Znali jsme se osm let. Byl mezi námi přátelský vztah, proto jsem mu důvěřoval. Věděl jsem, že má realitku, která je známá a má ji dlouho. Dohodli jsme se na ceně 1 080 000 korun a že si nechá provizi jen deset tisíc korun,“ svěřil se Právu pan Václav.

Vše bylo uvedeno ve smlouvě. Teď je z ní jen cár papíru.

Kupující měla složit hotovost k rukám majitele realitky před podpisem smlouvy a ten měl peníze, po převodu bytu na katastru, převést na účet pana Václava. Ostravský katastr byl velmi rychlý, změnu majitele bytu zapsal za dva dny. A poté přátelství rázem skončilo.

„Byt má nová majitelka a já ani korunu,“ nechápe stále pan Václav. Následně zjistil, že kupující je jednatelkou jiné ostravské realitky. „Sdělila mi, jen tak mezi řečí, že můj už bývalý kamarád, majitel realitky, jí dlužil peníze a mým bytem jí zkrátka dluh uhradil,“ tvrdí Václav.

Podnikatel počítal s tím, že od podnikatelky by mohly nastat potíže, protože i ona má právníky, kteří by nepochybně buď podali na něho insolvenční návrh, nebo zahájili exekuční proces. Proto dělal vše proto, aby jí nic nedlužil. Václava S. se už tolik neobával.

Zpronevěřené peníze se většinou nenajdou

Věcí se zabývá kriminálka s podezřením na zpronevěru, jenže ostravští realitní podnikatelé, o něž jde, kloužou jako úhoři. Nelze dohledat finanční toky v dané kauze. „Zúčastnění teď vše popírají a odvolávají se na příjmové doklady, které si mezi sebou vypsali a rozepsali tuto částku na tři doklady, aby se vešli do zákonem stanoveného limitu pro hotovostní transakci bez nutnosti bankovního převodu,“ je zoufalý Václav S., který Právo požádal o zachování anonymity. Bojí se. Logicky.

Splácí hypotéku za starší domek, žena je na mateřské se dvěma dětmi. On sám pracuje ve firmě, která mu výplatu posílá i s měsíčním zpožděním. Šance, že se mu milión za byt vrátí, jsou malé, i čistě statisticky vzato.

Jen za devět měsíců letošního roku otevřela policie 870 případů s podezřením na zpronevěru, přičemž jich objasnila přes pět set. To je slušný výsledek. Méně optimistické ale už je, že celková škoda byla vyčíslena jen u tohoto trestného činu od ledna do září na více než 173 miliónů korun a zpět vrátit se policii podařilo necelých tři sta tisíc korun.

Peníze přes notáře!

Z případu vyplývá, že ani písemná smlouva člověka nechrání. Vymahatelnost práva je pomalá a slabá. Spravedlnost bude vyřčena kdoví kdy a peníze, ty jsou pryč.

Byt je každopádně lepší vždy prodávat jen se skutečně ověřenou realitkou a až poté, co si ověříte více referencí. A nespoléhat se na kamarády podnikatele, kteří svůj byznys často lepí všemožně. Kromě toho se vyplatí si ještě najmout prověřeného právníka, aby výhradně ve vašem zájmu dohlížel na realitku a všechny postupy a dokumenty.

Peníze při dané transakci by rozhodně neměly být v citlivém meziobdobí, kdy je nemovitost převáděna na katastru, na účtu jakési místní realitky, ale složené u notáře. Sice to také něco stojí, ale s právními náklady při prodeji bytu musíte prostě počítat.

V žádném případě by prodávající neměl nikdy přistoupit na to, že mu budou vyplaceny „nějaké peníze“ bokem, nad rámec smlouvy, aby se ušetřilo na daních. K tomu kupující nebo zprostředkovatelé často svádějí. Člověk jim pak totiž v podstatě poslouží jako pračka peněz.

Nikdy nemávněte rukou nad tvrzením druhé strany k nějakému návrhu „to je jen na oko, víš, to je jen formalita“. Na sérii celých formalit totiž pak stojí celá transakce, a především na jejich doložení pak i právní obrana proti podvodníkovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám