Hlavní obsah

Drtivá většina českých firem plánuje letos zvýšit mzdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina českých firem, 84 procent, plánuje letos zvýšit svým zaměstnancům mzdy. Nejčastěji, ve více než dvou pětinách případů, to bude maximálně o pět procent, ve zhruba stejném počtu pak nejvýše o deset. Více firem pak bude letos nabírat nové zaměstnance, než bude propouštět.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z průzkumu personální společnosti Randstad. O více než pětinu si podle něj polepší zaměstnanci pouhého procenta firem.

„Firmy tak demonstrují ochotu investovat do zaměstnanců, což je pro udržení a rozvoj talentů v jejich týmech klíčové,“ řekl generální ředitel společnosti Martin Jánský.

Většina respondentů, 64 procent, podle něj pokládá za hlavní výzvu v oblasti zaměstnanců udržení nejlepších lidí a rozvoj talentovaných lídrů. Za její nejlepší řešení pak považují právě zvýšení mezd, dále školení a pak nabídku benefitů uzpůsobených na míru zaměstnancům.

Češi opět zchudli. Mzdy ve čtvrtém čtvrtletí reálně klesly

Ekonomika

Z benefitů zaměřených na životní styl nabízejí společnosti nejčastěji dovolenou navíc. Týká se to 77 procent firem. Minulý rok jich ale bylo více. Na dalších místech jsou možnost práce z domova a flexibilní pracovní doba. I tam ale došlo k mírnému meziročnímu poklesu.

Pětina firem pak například nabízí placenou psychologickou podporu, desetina pak příspěvky na péči o děti.

Stravenky dostává méně lidí

Z finančních benefitů pak vedou stravenky nebo příspěvek na stravování. Týká se 92 procent firem. Loni to bylo 94 procent. Tři čtvrtiny pak vybraným zaměstnancům nabízejí využití mobilního telefonu, dvě třetiny příspěvek na životní pojištění.

Čtvrtina firem v Česku plánuje nabírat zaměstnance, přičemž jedním z důvodů je růst prodejů. Mezi další důvody nabírání zaměstnanců patří obchodní růst firmy, fluktuace zaměstnanců či spuštění nového produktu nebo služby.

Patnáct procent společností naopak plánuje stavy snižovat.

Anketa

Očekáváte letos zvýšení mzdy?
Ano
23,8 %
Už mi ji zvýšili
11,3 %
Ne
64,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4310 čtenářů.

Kalousek: Nějakou dobu bohatnout nebudeme. Zvykněme si

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám