Hlavní obsah

Daňové přiznání lze stále ještě podat. A to přes internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Termín pro podání papírového daňového přiznání sice dávno uplynul, ale lidé, kteří to nestihli, nemusejí zoufat a obávat se případných sankcí ze strany finančního úřadu. Mohou ho totiž ještě podat elektronicky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Daňové přiznání v tištěné podobě bylo nutné podat do 2. dubna, elektronicky tak lze učinit ale až do 2. května. Pro podnikatele a živnostníky s datovou schránkou je navíc tento způsob povinný. Prostřednictvím daňového poradce je přiznání možné podat do 1. července.

Elektronické podání lze uskutečnit několika způsoby. Například prostřednictvím aplikace Online finanční úřad, aplikace Elektronická podání pro finanční správu či přes datovou schránku.

Podrobnější informace včetně přístupů do aplikací jsou na portálu Moje daně nebo na webu finanční správy.

PŘEHLEDNĚ: Daňové přiznání se blíží. Koho se týká, jak na to a jaké jsou termíny

Finance

Za zaměstnance přiznání většinou vyřídí zaměstnavatel. Nemusí ho pak obecně podávat lidé, jejichž roční zdanitelné příjmy nedosahují 50 tisíc Kč. Typicky důchodci, studenti či matky na rodičovské.

„Lidé si však někdy neuvědomují, že pro účely tohoto limitu je potřeba zkoumat celkové hrubé příjmy, a nikoliv příjmy snížené o případné výdaje,“ upozornila daňová expertka Monika Lodrová.

Přiznání dále nemusejí podávat ti, kdo mají příjem od jednoho zaměstnavatele či více zaměstnavatelů postupně. U všech ale museli podepsat prohlášení poplatníka. Zároveň nesmí mít jiné příjmy, například z nájmu či akcií, vyšší než 20 tisíc Kč.

Naopak přiznání musí podat i osoba samostatně výdělečně činná, která je v  paušálním režimu, avšak porušila jeho podmínky, například pracovala i jako zaměstnanec.

Finanční správa do pondělí 8. dubna evidovala 1 774 334 podaných přiznání, což odpovídá asi 63 procentům celkového odhadovaného počtu. „Aktuálně máme okolo 59 procent přiznání podaných elektronicky, ale po celý duben budou už dobíhat pouze elektronická přiznání. Lze proto předpokládat, že jejich podíl ještě výrazně vzroste a přesáhne 70 procent,“ informovala Novinky mluvčí správy Klára Křehlová.

Loni byl poprvé podíl elektronických přiznání nadpoloviční, když činil 66 procent.

Jak se daní příjmy z akcií

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám