Hlavní obsah

Daně z letních brigád mohou studenti získat zpět

Právo, svj

Většina studentů si během léta přivydělává na brigádách. Při krátkodobé brigádě s měsíční mzdou do 10 tisíc korun je nejvýhodnější uzavřít dohodu o provedení práce (DPP).

Foto: Profimedia.cz

Brigádníci nejčastěji pracují na dohodu o provedení práce.

Článek

Daňové přiznání musí podávat pouze studenti, kteří pracovali současně pro více zaměstnavatelů nezávisle na výši výdělku. Většině zato vyjde přeplatek na dani, který získají od finančního úřadu zpět.

U výdělku do 10 tisíc se daň z příjmů neplatí

Brigádníci nejčastěji pracují na DPP, která umožňuje odpracovat maximálně 300 hodin v kalendářním roce pro jednoho zaměstnavatele. Pak totiž nemusí ani oni, ani zaměstnavatelé platit odvody na zdravotní a sociální pojištění.

„Díky slevám na poplatníka a zároveň na studenta je navíc u výdělku do 10 tisíc korun měsíčně nezasáhne ani daň z příjmů. Když si student ohlídá podpis růžového formuláře – prohlášení poplatníka ze závislé činnosti, které ho ke slevám opravňuje, dostane čistého přesně tolik, kolik si vydělal,“ vysvětlila Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision.

Každý student má nárok na základní daňovou slevu na poplatníka ve výši 2070 korun měsíčně a slevu na studenta ve výši 335 korun měsíčně. „Pro uplatnění slevy na studenta je samozřejmě nutné předložit potvrzení o studiu vydané školou,“ připomněla Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Daňové přiznání

Dohoda o provedení práce musí být uzavřena písemně. „Od roku 2011 musí být i dohoda o provedení práce vždy sjednána písemně, to je potřeba si pokaždé ohlídat, aby se nejednalo o práci na černo, za kterou hrozí vysoké sankce,“ upozornila Ivanco.

V DPP musí být vymezena doba, na kterou se dohoda uzavírá, a sjednaná odměna.

Před nástupem do práce by měl brigádník podepsat růžové prohlášení k dani. V opačném případě dostane méně peněz, jelikož za něj zaměstnavatel odvede daň z příjmu.

„Pokud za něj byla odváděna daň, po skončení pracovního poměru by měl brigádník dostat potvrzení o příjmech ze závislé činnosti nebo si jej vyžádat. Na základě potvrzení o příjmech zpracuje po skončení roku daňové přiznání. A pokud neměl jiné příjmy, daň mu bude vrácena,“ uvedla Štarmanová.

Roční zúčtování od zaměstnavatele

Další možností, jak získat přeplatek zpět, je po skončení roku požádat zaměstnavatele o roční zúčtování. V takovém případě už brigádník nepodává daňové přiznání a zaplacenou daň mu vrátí přímo zaměstnavatel.

O roční zúčtování může student požádat pouze posledního zaměstnavatele v roce a za předpokladu, že u všech předchozích zaměstnání podepsal prohlášení poplatníka a žádné zaměstnání se nepřekrývalo.

Studenti s více souběžnými brigádami u různých zaměstnavatelů v jednom měsíci jsou však povinni podat daňové přiznání. Tedy pokud si zařídí například jednu brigádu na dopolední směnu a druhou u jiného zaměstnavatele na odpoledne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám