Hlavní obsah

Loňský rok byl pro téměř polovinu Čechů finančně úspěšný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože tři z deseti Čechů si v loňském roce museli tzv. utáhnout opasek či sahat do úspor, považuje téměř polovina Čechů uplynulý rok za finančně úspěšný. Ovšem ten právě začínající jim už na náladě nepřidává, třetina lidí se dokonce obává, zda ho finančně vůbec zvládne. Nejspíš i proto si každý druhý dává nějaké finanční předsevzetí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Uplynulý rok výrazně poznamenal rodinné rozpočty českých domácností, nesl se v duchu výrazného zdražování. I tak ho ale podle průzkumu agentury Ipsos pro společnost Provident Financial mnozí oslovení hodnotí pozitivně.

Čtvrtina lidí uvedla, že v roce 2022 zvládla spořit či investovat. Necelá polovina lidí pak nemusela sahat do kasičky ani čerpat půjčky. Zhruba 30 procent Čechů se ale neobešlo bez šetření na rodinných výdajích a čerpání finančních rezerv.

„Zdá se, že uplynulý rok byl pro české domácnosti určitou finanční zkouškou, v níž bylo třeba nejen se uskromnit, ale také více plánovat a přemýšlet nad rodinným rozpočtem. Ten se v důsledku vysoké inflace a zdražování u mnoha rodin ještě značně ztenčí, a tak je velmi pravděpodobné, že v následujícím roce budou lidé muset sáhnout i do úspor, případně řešit nedostatek financí i jinak,“ upozornil Marek Reichl, manažer úvěrových rizik z Providentu.

Celoživotní úspory si doma ve slamníku schovává už málokdo, výrazně roste obliba spořicích účtů

Finance

Pomohla především rodina

Čtvrtina domácností, která musela v loňském roce „bojovat“ s nedostatkem financí, se nejčastěji obracela s žádostí o pomoc na své blízké příbuzné.

Jen každý jedenáctý využil pomoc od státu či dalších organizací a stejný počet si musel vzít půjčku.

„Stejně jako v dalších oblastech i v té finanční platí, že rodina se snaží pomáhat. Lidé ale bohužel často podceňují stinné stránky půjček od rodinných příslušníků. Právě proto se i prostřednictvím projektu Neviditelní snažíme lidem přiblížit a vysvětlit možnosti státní podpory či pomocné ruky neziskových organizací, které můžou být často efektivnějším i dlouhodobějším řešením jejich potíží,“ doplnila Kateřina Jarošová, tisková mluvčí Providentu a manažerka projektu Neviditelní.

Průzkum: Systém sociálních dávek je nepřehledný

Finance

Na finančně náročný rok, který právě začíná, se lidé podle průzkumu připravovali už loni, a to tím, že omezovali výdaje. Například téměř tři pětiny začaly více šetřit na běžných výdajích za nákupy potravin, oblečení apod. Necelá polovina lidí omezila výdaje za zábavu a různé volnočasové aktivity.

Čtvrtina začala pravidelně spořit, desetina zrušila některé finanční produkty, např. stavební spoření, penzijní spoření či životní pojištění.

Každý osmý se postaral o vedlejší příjem díky brigádě a každý sedmý si našel lépe placenou práci nebo se dočkal zvýšení mzdy.

Pětina zaměstnanců s penězi nevyjde

Finance

Do nového roku vstupuje s finančním předsevzetím každý druhý

Zatímco rok 2022 Češi hodnotí spíše kladně, do roku 2023 ovšem, alespoň co se jejich financí týče, hledí s výraznější nejistotou. Téměř dvě třetiny čekají letos jisté finanční změny, zatímco ale čtvrtina z nich odhaduje, že vyšší výdaje ustojí, více než třetina lidí má v souvislosti se svou finanční situací výrazné obavy.

Nicméně, jak výsledky průzkumu naznačily, Češi si zatím netvoří nějaký krizový plán, jak případné finanční propady ustojí. Více než tři pětiny totiž uvedly, že o řešeních pro případné finanční potíže zatím vůbec nepřemýšlí.

Jinak je tomu ale v případě předsevzetí, těch finančních obzvláště. Průzkum ukázal, že si je dává každý druhý člověk. Nejčastěji chtějí Češi šetřit na běžných výdajích (25 procent) či zapracovat na vyšším příjmu (20 procent).

Finanční předsevzetí Čechů
25 procent lidí chce začít více šetřit na běžných výdajích (nákupy oblečení, potravin apod.)
20 procent oslovených chce více vydělávat
19 procent lidí chce začít více spořit
18 procent Čechů chce omezit volnočasové aktivity
8 procent respondentů chce omezit výdaje na některé finanční produkty
Zdroj: Průzkum Ipsos

Třetina Čechů odkládá větší výdaje a plánuje šetřit

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám