Hlavní obsah

Šéf pojišťovny pomáhal krýt podvody lékaře. Dostal pět let

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Na pět let do věznice s ostrahou poslal v pondělí Krajský soud v Plzni bývalého ředitele regionální pobočky Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Josefa Cibulku (65) za to, že za úplatu umožnil podvádět lékaři. Kromě toho musí ještě zaplatit 1,5 milionu korun, jinak se mu trest prodlouží o šest měsíců.

BEZ KOMENTÁŘE: Ředitel zdravotní pojišťovny u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Rozsudek není pravomocný,“ upozornila předsedkyně senátu Helena Przybylová.

Podle spisu předal Cibulka soukromému chirurgovi Zbyšku Urbanovi osobní údaje části pojištěnců, u kterých pak lékař vykazoval od roku 2005 do roku 2012 fiktivní zdravotnické výkony.

„Obžalovaný přislíbil lékaři, že kontrola jeho zdravotnického zařízení bude čistě formální,“ uvedl státní zástupce.

Šéf pojišťovny měl krýt podvody lékaře. Když se dozvěděl, že je vinen, zkolaboval

Krimi

Podle obžaloby byly účtovány výkony celkem za desítky milionů korun, škodu vyšetřovatelé vyčíslili na 55 milionů.

Urban za to podle svých slov Cibulku pravidelně uplácel, a to penězi, které mu nosil v obálce. Nejprve sto tisíc korun jednou za čtvrt roku a později už to byl každý měsíc dvojnásobek. Kromě toho mu osmkrát zaplatil luxusní dovolenou v řádu statisíců, daroval mu byt, zaplatil za něho výrobu kuchyně nebo manželské postele a také ho obdarovával lahvemi luxusního alkoholu.

Lékař souzený za mnohamilionový tunel pojišťovny zemřel, jeho stíhání se zastaví

Krimi

Trestní stíhání Urbana soud později zastavil, protože v mezidobí zemřel. Cibulka vinu od začátku popíral. „O žádném švindlování jsem nic nevěděl. Od doktora Urbana jsem nepřijímal žádné obálky s penězi ani jiná majetková plnění,“ prohlásil Cibulka, který je bývalým policistou a pobočku pojišťovny vedl téměř dvacet let. Hájil se tím, že kontrolní činnost revizních lékařů nemohl ovlivňovat. „To šlo úplně mimo mě. Plán kontrol schvalovali na centrále v Praze,“ tvrdil Cibulka.

Přiznal jen to, že měl na sebe napsaný v katastru jeden Urbanův byt v Plzni. Prý ho o to Urban požádal údajně proto, že se měl rozvádět a nechtěl, aby byl byt součástí majetkového vyrovnání s manželkou. „Já ho nevyužíval ani jsem od něj neměl klíče,“ vypověděl Cibulka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám