Hlavní obsah

Češi uzavírají pojištění na dovolenou šest dní před odjezdem

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolené jsou v plném proudu, mnozí Češi vyrážejí trávit dny volna i do zahraničí. Cestovní horečka se začíná projevovat již šest dní před odjezdem, kdy si lidé průměrně vyřizují cestovní pojištění přes internet.

Foto: Profimedia.cz

Rodiny s dětmi by neměly zapomenout na uzavření úrazového připojištění a pojištění odpovědnosti.

Článek

Dle serveru Sfinance.cz si 93 procent klientů sjednává cestovní pojištění pro cesty po Evropě. Nejoblíbenější dovolenkovou destinací zůstává Chorvatsko, cestovní pojištění do této země uzavírá každý pátý návštěvník serveru.

Na zajištění pojistky si 20 procent Čechů vzpomene až v den odjezdu, což ale vzhledem k jednoduchosti vyřízení přes internet není problém. Stačí vyplnit příslušný formulář, zaplatit on-line, vytisknout kartičku a smlouvu o sjednaném pojištění a odjet pojištěn na dovolenou.

„V průměru naši klienti vyrážejí do zahraničí na 13 dní a cestovní pojištění uzavírají šest dní před odjezdem. Průměrná výše pojistného se pak pohybuje kolem 541 korun, což odpovídá 42 korunám na den,“ říká Martin Špaček z Sfinance.cz.

Největší zájem o úrazové připojištění

Lidé stále častěji cestují do exotických destinací, přibývá i dovolených, které tráví aktivně a nevěnují se jen slunění na pláži a koupání v moři. To se pochopitelně odráží ve vzrůstajícím zájmu o různé druhy cestovního připojištění.

Klienti se nejvíce zajímají o úrazové připojištění (69 procent), které je vhodné při plánovaných sportovních aktivitách a připojištění odpovědnosti (61 procent), jež si sjednávají zejména rodiny, které vyrážejí na dovolenou s dětmi.

Čtvrtina lidí myslí na nečekané situace a volí vyšší krytí pro léčebné výlohy, přičemž 15 procent z nich má sjednáno pojištění pro léčebné výlohy bez limitu plnění. V případě, že se jim na zahraniční dovolené něco přihodí a budou muset vyhledat ošetření lékařem, pojišťovna pak uhradí skutečné náklady na ošetření bez ohledu na jejich výši.

Úterý a středa: dny cestovního pojištění

Na začátku sezony (přelom června a července) vzrostl počet uzavíraných smluv na portálu Sfinance.cz třikrát oproti počtům smluv uzavřených těsně před sezonou (přelom května a června) a desetkrát oproti počtům smluv uzavíraných mimo sezonu.

„V rámci týdne vládne v počtu uzavřených smluv úterý a středa. V tyto dny je uzavřena více než jedna třetina smluv. Nejméně aktivní jsou klienti v nákupu cestovního pojištění v sobotu,“ dodává Špaček.

Doporučená připojištění dle Sfinance.cz

Starší osoby

  • Pokud jste náchylní na různá onemocnění, sjednejte si připojištění storna zájezdu. Pak vás náhlá nemoc před odjezdem nebude tolik mrzet. Dovolenou si budete moct užít jindy, až budete opět zdraví.

Aktivní lidé

  • Pokud na dovolené hodláte sportovat, hodně se věnovat turistice, nezapomeňte na připojištění pro rizikové sporty a úrazové pojištění.
  • Hodit se vám bude i pojištění odpovědnosti, to pro případ, že byste při svém sportu ublížili i někomu dalšímu.

Rodina s dětmi

  • Vám se vyplatí nezapomenout na připojištění zavazadel, aspoň si budete jisti, že budete vždy mít možnost dětem koupit náhradní hračky a oblečení, kdyby se vám kufry ztratily. 
  • Úrazové pojištění a pojištění odpovědnosti by pro vás měly být už samozřejmost. Děti jsou mnohdy rychlejší než i ty nejvytříbenější reflexivní reakce rodičů a nejčastěji k úrazům při letních dovolených dochází právě u dětí. Dětem se může také častěji drobnou neopatrností podařit nějaké poškození cizích věcí, takže je lepší být i na takové riziko připraven.

Batůžkář (cesta mimo Evropu)

  • Pro cestování mimo Evropu byste neměli zapomenout na vyšší limit plnění pro léčebné výlohy. Obzvlášť pokud cestujete po USA, neměli byste mít smlouvu s krytím nižším než 3 000 000 Kč (ideální je si sjednat pojištění bez limitu pro plnění).
  • Je dobré se připravit i na nečekané situace, určitě se vám vyplatí i sjednání připojištění odpovědnosti a úrazové pojištění (z důvodu předpokladu výkonu rizikovější činnosti).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám