Hlavní obsah

Češi stále víc ukládají peníze do diamantů, zlata a starožitností

Právo, Jiří Vavroň

Češi začínají svoje přebytečné peníze ukládat i jinak než do spořitelen či nákupem bytů, domů nebo akcií. Řada z nich raději investuje do uměleckých předmětů, zlata a diamantů.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Výnosy z úroků jsou v současnosti malé. Akcie sice mohou přinést okamžitý efekt v podobě většího zisku, ale také v sobě skrývají riziko, že místo zisku budeme sčítat velké ztráty. Nemovitost zase může vyhořet,“ říká rodinný poradce František Macháček. „Proto v Česku stoupá obliba nákupu uměleckých předmětů, zlata a diamantů,“ dodává.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jsou to ale investice spíše pro další generaci, potvrzují experti. Obraz od Emila Filly, který stál v padesátých letech desetitisíce, dnes prodáte za desetinásobky ceny. Jenže jak rozpoznat nové Filly?

Zájem o tyto komodity podle ekonomických expertů roste i proto, že Čechům rostou úspory. Finanční rezervu si - pravidelně nebo nepravidelně - vytvářejí více než tři čtvrtiny Čechů. V Evropě tak patříme k nejspořivějším národům. Přírůstek korunových úspor domácností byl např. za první dva měsíce 3. čtvrtletí loňského roku (9,5 mld. Kč) výrazně vyšší než před rokem ( 2,6 mld. Kč).

Podle expertů se o diamanty, zlato a umělecké předměty zajímají ti, kteří nepotřebují tzv. peníze točit, nesledují momentální zisk, ale nákupy berou jako dlouhodobě výhodnou, a hlavně jistou investici, která tvoří část jejich jmění. Jen během roku utratí Češi za nákupy uměleckých děl na různých akcích kolem 800 miliónů korun.

Při nákupech uměleckých předmětů se točí mnohamiliónové částky. Pohled do aukčních katalogů potvrzuje, že za obrazy Alfonse Muchy se klidně zaplatí přes deset miliónů korun, výrazné mnohamiliónové ceny je možné dosáhnout při dražbách obrazů českých klasiků, jako je Jan Zrzavý, Josef Čapek, Toyen, Špála atd.

Zlato pro trpělivé

Samozřejmě je třeba se při nákupu uměleckých děl poradit s experty, nákupy moderních autorů jsou rizikem, protože umění je o emocích. Zlato, diamanty a obrazy renomovaných autorů zejména z 19. a 20. století jsou ale akvizice, kde v dlouhodobém horizontu nemůže dojít k propadu ceny a prodělku, kde zisk roste sice pomaleji a s různými zvraty, zato trvale, potvrzují finanční experti.

Rozdílný je vývoj cen zlata. Zde je možné na světových trzích a burzách během roku zaznamenat prudké vzestupy a následné pády cen.

Zlato ale nikdy svoji cenu neztratí, upozorňují odborníci. Je to investice pro trpělivé, kteří si dovedou počkat na dobu, kdy nákupní cena se může následně i zdvojnásobit. Finanční poradci doporučují si do zlata uložit zhruba třetinu či pětinu úspor.

Kladem zlata je i to, že je možné jej nakupovat i od relativně malých částek, takže peníze do něj mohou ukládat i lidé, jejichž přebytečné peníze se nepohybují v miliónech či statisících, ale v desítkách tisíc korun. Zlato je možné koupit od gramového množství, kdy cena lehce přesáhne tisíc korun, po půlkilové cihly za téměř půl miliónu. Ti, kdož mají více volných prostředků, s oblibou nakupují zlaté mince (např. v ceně 60 tisíc za kus) či zlaté šperky.

V ČR je možné v současné době bez problémů nakupovat i diamanty. Kladem všech prodejců je, že nabízejí diamanty i pro lidi s menším množstvím volných peněz, od ceny několik tisíc po zájemce ochotné investovat do diamantů i milióny korun.

Cena diamantů roste. Pokud se cena jednokarátových diamantů v roce 1999 pohybovala kolem 7500 dolarů, v roce 2012 to bylo již 11 500 dolarů.

Problémem ovšem je, jak nákupy zlata, uměleckých předmětů či diamantů uchránit před kriminalitou. Pokud má někdo cenná umělecká díla, vzácné šperky, drahé starožitnosti, spíše než pojistka na byt a bezpečnostní dveře v bytě je pro něj jistější pronájem bezpečnostní schránky v bance. Prodejci diamantů upozorňují, že malý briliant o průměru 14,5 mm a výšce 9 milimetrů má hodnotu jako 30 kg zlata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám