Hlavní obsah

Češi si radši odpustí zábavu než teplo

Právo, tin, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Než aby Češi v době energetické krize, která se může v zimě naplno projevit, snížili spotřebu tepla v domácnostech, omezí raději zábavu a nákupy. Vyplývá to z aktuálního šetření, které si nechala vypracovat společnost IKEA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Bezmála polovina (49 procent) z osmi set respondentů v průzkumu uvedla, že v domácnosti topí nejčastěji na 21 až 22 stupňů. V nadcházející topné sezoně, která už na většině míst Česka začala, na tom nechtějí nic měnit. Celkem 42 procent lidí neplánuje teplotu v domácnosti snižovat vůbec, 29 procent je ochotných snížit ji jen o jeden stupeň. Češi zároveň příliš nepočítají ani s nákupem výrobků, které mohou pomoci účty za topení snížit, jako jsou například zatemňovací závěsy.

Sněmovna podpořila zastropování cen energií

Domácí

Celkem 39 procent oslovených uvedlo, že jsou ochotno snižovat teplotu v  době, kdy nejsou doma, a v noci, kdy se obecně topí méně. Pouze 6,5  procenta respondentů plánuje, že teplotu v domácnosti výrazně sníží.

Většina Čechů si ale místo snižování teploty v bytě či domě radši odpustí nákup věcí, které zrovna tolik nepotřebuje. 68,5 procenta účastníků průzkumu se vyjádřilo, že budou raději šetřit na koupi nového oblečení nebo elektroniky, 61 procent respondentů chce ušetřit na zábavě, konkrétně omezí kulturní a sportovní akce či dovolenou.

Anketa

Budete v domácnosti v nadcházející topné sezóně kvůli šetření snižovat teplotu (pokud její výši můžete ovlivnit)?
Ano, maximálně jeden stupeň Celsia
20,7 %
Ano, více než jeden stupeň Celsia
34,6 %
Nebudu teplotu měnit, uskrovním se jinde
26,5 %
Nebudu teplotu měnit ani se uskrovňovat
18,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5871 čtenářů.

Přemýšlí, čím topit

Místo výdajů za věci, které nutně nepotřebují, jsou lidé nuceni přemýšlet, jak ušetří za energie, případně čím v zimě v domech zatopí. Kvůli vysokým cenám energií roste zájem o dřevo, uhlí, ale i alternativní zdroje.

Polovina lidí stavějících si dům má zájem o tepelná čerpadla a 42 procent o fotovoltaickou elektrárnu, vyplývá z průzkumu stavitele dřevostaveb RD Rýmařov. Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě však upozorňuje, že špatně zvolený způsob využití a provozu tepelného čerpadla může místo snížení nákladů energií přinést jejich nárůst.

Co pomůže vytápět? Tepelné čerpadlo, klimatizace, koupelnový žebřík

Tipy a trendy

Rodiny rozpouštějí finanční rezervy

Stále více domácností se se svými rozpočty dostává do problémů – s tím, jak zdražují energie, potraviny a v řadě případů jim vzrostly i splátky hypoték.

Data České spořitelny, která zohledňují pokles kupní síly či různou výši rozpočtů jednotlivých domácností, ukazují, že sedm procent českých domácností nemá žádnou finanční rezervu a další třetina ji má na méně než jeden měsíc. Domácnost, která se těší finančnímu zdraví, by přitom měla mít po dle doporučení ekonomů rezervu na pokrytí výdajů na tři měsíce.

Téměř dvě třetiny Čechů šetří na jídle

Finance

„Tento požadavek u nás nesplňuje 55 procent domácností, z nichž 57 procent začíná své rezervy již nyní snižovat,“ upozorňuje ekonom České spořitelny David Navrátil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám