Hlavní obsah

Češi šetří nejčastěji na dovolenou

Novinky, bab

Téměř 1,8 miliónu ekonomicky aktivních Čechů šetří na dovolenou. Jedná se přitom o vůbec nejčastější důvod, kvůli kterému si Češi účelně odkládají peníze stranou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Z průzkumu, který mezi ekonomicky aktivní populací vypracovala pro banku Cetelem agentura Stem/Mark, je tak patrné, že volnočasové aktivity a odpočinek hrají v životech Čechů důležitou roli.

Šetříme i na nábytek či auto

Druhým nejčastějším důvodem, kvůli kterému si Češi dávají peníze stranou, je vybavení domácnosti. Průzkum ukázal, že například na nové spotřebiče či třeba nábytek spoří více než 1,7 miliónu lidí.

Třetí místo pomyslného žebříčku nejčastějších důvodů spoření pak zaujímá koupě automobilu, na který odkládá peníze stranou přes milión Čechů. Na pořízení nemovitosti si šetří téměř 900 tisíc lidí.

„Lidé si častěji šetří na levnější věci, u těch dražších mnozí počítají s financováním úvěrem v částečné či plné výši,“ uvedl Tomáš Siegler z banky Cetelem.

Nejčastěji dáváme stranou jeden až dva tisíce

Finanční rezervu na nenadálé výdaje si tvoří více než 2,8 miliónu Čechů. Na druhou stranu dalších téměř 1,3 miliónu lidí na tvorbu finančního polštáře nemyslí, protože jejich příjmy převyšují výdaje a rezerva jim na účtu zůstává.

Lidé, kteří spoří, si nejčastěji odkládají stranou jeden až dva tisíce korun.

Anketa

Co je pro vás hlavním důvodem, proč ukládáte peníze stranou?
Dovolená
25,8 %
Vybavení domácnosti
3,6 %
Pořízení či rekonstrukce nemovitosti
40 %
Auto
5,2 %
Studium dětí
2,2 %
Jiný důvod
18,7 %
Peníze stranou neukládám
4,5 %
Celkem hlasovalo 497 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám