Hlavní obsah

Češi se bojí, že si z platu koupí méně. Tři z deseti se chystají požádat o jeho zvýšení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktuálně největším strašákem pro téměř polovinu lidí je snížení kupní síly jejich mzdy. Češi se chystají šetřit na energiích i jídle. Kvůli růstu cen plánuje 30 procent zaměstnanců v nejbližší době požádat svého zaměstnavatele o zvýšení mzdy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Češi se neobávají jen snížení reálné kupní síly, čtvrtina má i obavy, že přijde o práci, a každý desátý se bojí snížení bonusů a benefitů, zhoršení pracovní atmosféry a pracovních podmínek i z vyšší pracovní zátěže.

Vyplynulo to z barometru zaměstnanců společnosti Up Česká republika.

„Každý den vidíme, jak ceny základních potravin rostou a nezastavují se. A tento fenomén strachu působí na psychiku všech českých domácností. Výsledky Barometru navíc ukazují, že strach z nepostačující mzdy je aktuálně mnohem rozšířenější než ze ztráty zaměstnání,“ uvedl Stéphane Nicoletti ze společnosti Up Česká republika.

Vláda proti inflaci nedělá dost, míní v průzkumu 73 procent lidí

Domácí

Zvýšit mzdu i šetřit

Lidé ze svých rozpočtů vydávají na jídlo, bydlení i další nezbytné položky měsíc od měsíce víc peněz.

Některým už měsíční příjmy přestávají stačit, tři z deseti oslovených se tak v nejbližších týdnech, maximálně měsících chystají požádat svého zaměstnavatele o navýšení mzdy.

Reálná průměrná mzda klesla kvůli inflaci o dvě procenta

Ekonomika

Barometr ale zároveň ukázal, že 70 procent lidí plánuje omezit svou spotřebu a šetřit, a to obvykle na více položkách najednou.

Více než třetina zaměstnanců se chystá uspořit na energiích a jídle. Zhruba každý třetí by proto uvítal zavedení nebo navýšení příspěvku na stravování, stejný počet by ocenil, kdyby mu zaměstnavatel přispěl na dopravu do práce.

Další oblastí, kde se lidé chystají také ušetřit, jsou volnočasové aktivity a především dovolená.

Snížit výdaje za ni plánuje letos kvůli růstu cen necelá třetina zaměstnanců. Není divu, že i příspěvek na dovolenou patří momentálně mezi nejžádanější, aktuálně by ho uvítalo 36 procent lidí.

Polovina Čechů plánuje dovolenou v zahraničí, na nákladech chtějí ušetřit

Finance

Tři z deseti zaměstnanců se chystají šetřit i na volnočasových aktivitách, jako je sport nebo kultura. Tímto směrem namířený příspěvek by nyní uvítala pětina zaměstnanců.

Firemní benefity 2022: Jak se liší preference zaměstnanců a zaměstnavatelů

Finance

Anketa

Chystáte se v práci žádat o zvýšení mzdy?
Ano
43,9 %
Ne
56,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 533 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám