Hlavní obsah

Češi mají zájem o malé byty. Jejich obytná plocha však roste

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během uplynulých 30 let vzrostla jak průměrná obytná plocha českých bytů, tak počet obytných místností na byt. I tak ale byty v Česku ve srovnání s Evropou patří velikostí spíše mezi podprůměrné. Kvůli rostoucím cenám nemovitostí se Češi v poslední době zajímají hlavně o menší byty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Studie Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) ukázala, že Češi v současné době bydlí v průměru ve větších bytech než před sametovou revolucí. Tehdy průměrná obytná plocha na bytovou jednotku činila  45 metrů čtverečních, nyní se pohybuje kolem 78 metrů čtverečních. Klesl i průměrný počet osob žijících v jednom bytě – z 2,8 na 2,3 osoby.

Zatímco před 30 lety Češi bydleli v menších bytech s méně pokoji, nyní je i vyšší počet obytných místností na jeden byt. Z průměrných 2,6 místností se zvýšil na 3,7 místností.

Ve vlastním bydlí třetina mladých Čechů

Finance

„Nejběžnější byty před 30 lety měly uspořádání 2+1, nyní je podle našich zkušeností nejčastějším standardem bytových jednotek 3+kk nebo 4+kk,“ doplnil Tomáš Kořínek z ČMSS.

A jak dále uvedl, Češi nyní bydlí lépe, mají větší byty a žije v nich méně lidí. „Možnost a dostupnost půjček umožnila řadě domácností pořídit si větší byt, dříve se osamostatnit a postavit na vlastní nohy,“ dodal Kořínek.

„Zajímavý nicméně bude budoucí vývoj, kvůli rostoucím cenám vidíme už dnes návrat k menším bytům a letošní vývoj ovlivněný koronavirovou situací zájmu o menší byty také nahrává,“ uzavřel.

Byty mohou v některých lokalitách zlevnit, byly nadhodnocené

Finance

Podle aktuálního průzkumu ČMSS pozvolna roste i zájem o menší byty, přestěhovat se do nich chce téměř pětina domácností, často je to kvůli nižší ceně. I tak ale více domácností (28 procent) stále upřednostňuje stěhování do většího bydlení.

České byty patří v Evropě mezi ty menší

Nicméně z celoevropského pohledu české byty stále patří mezi ty menší. Průměr ve všech zemích Evropské unie je 96 metrů čtverečních, okolo tohoto průměru se pohybují i sousední Rakousko či Německo.

Vůbec největší byty z Evropanů mají v průměru na Kypru s více než 140 metry čtverečními, následují země Beneluxu, skandinávské státy, ale i Portugalsko či Španělsko.

Naopak na opačném konci je s průměrnou obytnou plochom 45 metrů čtverečních Rumunsko, následují pobaltské země a Bulharsko.

Přehledně: Jaké změny přinesla koronakrize na trhu s nemovitostmi

Finance

Reklama

Související články

Pandemie ceny nemovitostí zatím nesrazila

Pandemie koronaviru a opatření s ní spojená přinesla někde propady nájmů, ale celkově se postarala spíš o stagnaci trhu s nemovitostmi. Pokud někdo spekuloval,...

Výběr článků

Načítám