Hlavní obsah

Ve vlastním bydlí třetina mladých Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vlastním domě či bytě aktuálně bydlí více než třetina (36 procent) mladých Čechů ve věku 18 až 30 let. Vyplývá to z průzkumu, který pro společnost KRUK provedla agentura STEM/MARK. Jen o něco méně mladých žije u rodičů (32 procent), každý čtvrtý (26 procent) pak bydlí v podnájmu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Průzkum, jehož závěry má Právo k dispozici, dále ukázal, že vlastní bydlení mají více muži (38 procent) než ženy (33 procent) a nejčastěji jde o mladé lidi ve věku 27 až 30 let (57 procent) s vysokoškolským vzděláním (54 procent).

Jen minimum mladých Čechů bydlí na vysokoškolské koleji nebo u kamarádů či známých. Bydlení v podnájmu je běžnější u českých respondentů, u slovenských, které STEM/MARK rovněž oslovil, to je zase bydlení u rodičů.

Drahé byty nutí mladé zůstat u rodičů

Finance

„Mladí lidé usilují o vlastní bydlení a pořízení bytu či domu na hypotéku berou jako jeden z hlavních důvodů, proč se zadlužit. Není překvapivé, že ve vlastním bydlí především lidé v manželství či dlouhodobí partneři a lidé s vyšším měsíčním příjmem,“ uvedla generální ředitelka společnosti KRUK Jaroslava Palendalová.

Tři ze čtyř mladých Čechů podle ní považují vlastní bydlení za podmínku spokojeného života. Platí to přitom téměř stejnou měrou pro muže i ženy (které touží po vlastním bydlení jen o málo více) ve všech věkových kategoriích.

Jaké mají mladí lidé představy o bydlení? Hlavně chtějí žít ve vlastním

Finance

O pořízení vlastní nemovitosti k bydlení začínají mladí lidé v průměru uvažovat v 21 letech. Nejčastěji mají vlastní dům či byt zaměstnanci ve veřejném sektoru (53 procent respondentů s vlastním bydlením) a v obchodě či službách (48 procent).

„Bezmála polovina mladých lidí vlastnících dům či byt uvádí, že má jednu velkou půjčku – nejčastěji hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření. Mladí lidé bydlící ve vlastním bytě či domě také zdaleka nejvíce uvádějí, že si pravidelně spoří,“ upozornila Palendalová.

Někteří z nich si takto podle ní mohou vytvářet rezervu na splátky úvěru na bydlení pro případ výpadku příjmů.

Změnit své bydlení chce více než 1,6 milionu mladých Čechů

Finance

Vlastní bydlení mají častěji vysokoškolsky vzdělaní lidé, ale pořizují si jej ve vyšším věku, což podle Palendalové pravděpodobně souvisí s jejich pozdějším vstupem do ekonomicky aktivního života.

Anketa

Bydlíte ve vlastním?
Ano
67,2 %
Ne
32,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3404 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Mladé láká kariéra, starší jistota

„Rok mě ve firmě nepovýšili, výrazně mi ani nezvedli plat, takže odcházím, nemá to smysl. Je to pro mě neperspektivní firma,“ tvrdí dvaadvacetiletý disponent...

Výběr článků

Načítám