Hlavní obsah

Češi financování bydlení příliš nerozumí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výše státní popory u stavebního spoření či třeba podmínky pro poskytování hypoték jsou oblastmi, ve kterých mnozí Češi tápou. Jak ukázalo měření finanční gramotnosti v otázkách financování bydlení, znalosti Čechů jsou spíše podprůměrné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Úroveň finanční gramotnosti v Česku sice rok od roku stoupá, i tak ale má česká populace spíše průměrný přehled. Ovšem v problematice financování bydlení lidé vysloveně pokulhávají. V testu finanční gramotnosti společnosti Wüstenrot se v této oblasti dostali na pouhých 41 procent.

„Finanční gramotnost je u Čechů dlouhodobě považovaná za průměrnou, každoroční měření našich znalostí Českou bankovní asociací v oblasti financí se pohybuje mezi 50 a 60 procenty. Pokud se ale podíváme hlouběji, jako v našem průzkumu na financování bydlení, vykazujeme mnohem horší výsledky,“ doplnil Martin Fritsch ze společnosti Wüstenrot.

Výši státní podpory zná jen čtvrtina

Průzkum agentury Ipsos ukázal největší slabiny Čechů v otázkách týkajících se úlohy státu při financování bydlení. Pouze každý čtvrtý Čech znal aktuální maximální výši státní podpory dva tisíce korun ročně.

Státní podpora stavebního spoření představuje 10 procent z vkladu, maximálně však dva tisíce korun ročně. Nejvýhodnější je proto na účet vložit ročně alespoň 20 tisíc korun, což představuje měsíční vklad zhruba 1700 korun (resp. 1667 korun).

Lidé se v průzkumu také neorientovali v otázce, do jaké výše LTV (hodnoty zástavy) banky klientům půjčí, že se jednalo o 80 procent, věděla jen necelá čtvtina oslovených.

Česká národní banka však na počátku dubna svá doporučení pro posuzování nových hypoték zmírnila. Banky tak mohou půjčit až 90 procent z hodnoty zástavy.

Nové limity úvěrových ukazatelů pro posuzování žádostí o hypoteční úvěry
Limit ukazatele LTV (loan to value, výše hypotéky v poměru k hodnotě zastavované nemovitosti) se zvyšuje na 90 procent. banky mohou uplatnit 5procentní výjimku pro hypotéky s vyšším ukazatelem LTV. Před uvolněním byl 80 procent.
Limit ukazatele DSTI (debt service to income, vyjadřuje, jak velkou část čistého měsíčního příjmu žadatel o úvěr vynakládá na splátky celkového dluhu) se zvyšuje na 50 procent. Před uvolněním byla jeho výše 45 procent.
Limit ukazatele DTI (debt to income, poměr výše dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr) se ruší. Před uvolněním musela výše úvěru představovat maximálně devítinásobek ročních čistých příjmů domácnosti.

V otázkách zkoumajících obecnější přehled o finančních produktech si Češi vedli o něco lépe, zhruba každý druhý věděl, kterých vkladů se týká pojištění.

Bankovní vklady jsou ze zákona pojištěny, ne každý klient to ale ví

Finance

Pražané se vyznají nejvíc

Nejlepšího výsledku v testu dosáhli Pražané, i tak jsou ale jejich znalosti spíše podprůměrné (47 procent).

Nadprůměrně si vedli i lidé s vysokoškolským vzděláním (55 procent), oproti tomu lidem se základním vzděláním (30 procent).

Lepší znalosti prokázali i muži, kteří se ve financování bydlení orientují lépe a dosáhli 46 procent bodů, zatímco ženy jen 37 procent. Co se týče věku, nejlépe na položené dotazy odpovídali respondenti mezi 36 a 55 lety (45 procent). Věkovou skupinou s nejhorším výsledkem byla mladá generace od 18 do 26 let s pouhými 32 procenty.

„Starší respondenti měli více času získat zkušenosti s finančními produkty na podporu bydlení, proto o nich mají větší povědomí než ti mladší,“ dodal Fritsch.

Reklama

Související články

Stavební spoření usnadní cestu k hypotéce

Stavební spoření v loňském roce oslavilo 25 let své existence. Už od prvopočátku zaujalo přední místo na poli finančních produktů a v popředí zájmu se drží...

Hypotéku lze získat snáz, trh ale padá

Česká národní banka (ČNB) zmírnila počátkem dubna limity tří úvěrových ukazatelů pro posuzování žádostí o nové hypotéky. Získat by je tak mohlo více lidí....

Výběr článků

Načítám