Hlavní obsah

Bytové domy od července využijí víc elektřiny vyrobené na střeše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od loňského ledna mohou majitelé jednotek v bytových domech investovat do fotovoltaiky na střeše a podle toho, jak si domluví její rozdělení, pak vyrobenou elektřinu spotřebovat. Na podílu se mohou dohodnout třeba na základě investované částky do elektrárny.

Foto: Zero living s.r.o.

Ilustrační foto

Článek

Pokud dům nemá úložnou baterii, mohou ale domácnosti spotřebovávat elektřinu jen v okamžiku, kdy ji fotovoltaika vyrábí, tedy hlavně přes den. Teď to funguje tak, že co se hned nespotřebuje, putuje jako přetok do sítě.

Nově se bude elektřina rozdělovat v několika kolech. Bude to ale platit pro skupinu s nejvýše padesáti odběrnými místy, typicky právě pro bytové domy nebo menší energetická společenství.

Pokud by si například elektrárnu postavily dvě domácnosti a každá měla poloviční podíl na vyrobené elektřině, ale zároveň by přes den spotřebovávala elektřinu jen jedna z nich, tak se druhá půlka proudu prodá do sítě, což se nevyplatí. To se má od července změnit.

Střešní fotovoltaika v památkové zóně? Nejsme proti, konstatoval Nejvyšší správní soud

Domácí

„Můžete třeba mít dva odběratele a každý z nich by odebíral polovinu. V případě, že elektrárna vyrábí a odebírá jen jeden spotřebitel, využije se jen polovina vyprodukované energie. Ve druhém kole vezmu zbylou výrobu a zase ji rozdělím mezi ty dva spotřebitele. A to proběhne pětkrát a skoro vše spotřebuje ten, kdo elektřinu využívá a do sítě půjde jen minimum,“ řekl Novinkám Alexandr Černý z Energetického regulačního úřadu.

Distributoři nám neformálně potvrdili, že v praxi budou schopni měřidlo instalovat podstatně dříve
René Neděla

Sdílení urychlí

Od července začne fungovat Elektroenergetické datové centrum. Zájemci o sdílení elektřiny na dálku, tedy například z elektrárny na střeše chaty do svého bytu ve městě, se u tohoto centra budou registrovat. Ke sdílení elektřiny bude třeba průběhový elektroměr, který měří spotřebu a výrobu elektřiny po patnácti minutách. Ti, kdo už jej mají nebo si ho do července většinou na vlastní náklady pořídí, budou moci začít sdílet hned po registraci, na jejíž vyřízení bude mít datové centrum měsíc. Takový elektroměr vyjde na několik tisíc korun.

Sdílet elektřinu půjde hned jedině s chytrými elektroměry

Finance

Ten, kdo jej bude chtít dostat zdarma, se bude registrovat u datového centra a o elektroměr zažádá u svého distributora, který mu starý elektroměr do tří měsíců vymění za nový. Sdílet elektřinu ale podle vrchního ředitele sekce energetiky a jaderných zdrojů ministerstva průmyslu a obchodu Reného Neděly půjde dřív. „Distributoři nám neformálně potvrdili, že v praxi budou schopni měřidlo instalovat podstatně dříve,“ uvedl.

Na Legislativní radu vlády odeslal resort vyhlášku o měření elektřiny, která zájemcům umožní podat žádost o instalaci průběhového měření.

„Díky tomu budou moci zájemci o instalaci tohoto měření žádat dříve,“ řekl Neděla. K žádosti sice bude třeba doložit registrační žádosti u datového centra, ale nic nebrání žadatelům v tom, aby si tuto žádost podali současně s žádostí o instalaci. „Před spuštěním sdílení může datové centrum obdržené žádosti evidovat a postupně zpracovávat,“ doplnil.

Jaké jsou dotace na fotovoltaiku a kolik lze získat od státu

Tipy a trendy

Výběr článků

Načítám