Hlavní obsah

Jaké jsou dotace na fotovoltaiku a kolik lze získat od státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O pořízení fotovoltaických panelů je mezi majiteli rodinných domů enormní zájem. Vzhledem k vysokým cenám za energie není ani divu. Podporuje ho ale i velké množství dotačních programů, které lidem umožňují získat na pořízení fotovoltaického systému nemalý finanční příspěvek, který lze vhodnými kombinacemi s dalšími systémy ještě navýšit.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Hlavní dotační možností při pořizování fotovoltaiky je pro majitele rodinných domů program Nová zelená úsporám (NZÚ).

Další dotační možnosti jsou vždy něčím limitované. Například Kotlíkové dotace sice nabízejí vyšší podporu na výměnu neekologických zdrojů tepla než NZÚ, ale vztahují se jen na vytápění. Nová zelená úsporám Light 2024 je určena jen pro nízkopříjmové domácnosti a lze ji využít pouze na zateplení nebo na solární ohřev vody.

„Nový program Oprav dům po babičce má zase velmi specifické i přísné podmínky a hodí se spíše pro komplexní pojetí renovace. Naši klienti ho proto téměř vůbec nevyužívají a drtivá většina z nich preferuje Novou zelenou úsporám,“ popisuje dotační expertka Klára Zíková ze společnosti Woltair.

Nová zelená úsporám

Program Nová zelená úsporám je od 15. února trochu pozměněn a nově umožňuje získat těm, kdo si k fotovoltaice pořídí i zateplení domu, finanční bonus navíc. „Základní podpora je omezena na 50 % celkových výdajů a maximálně 160 000 Kč. Bonusy se do podpory pro jednotlivá opatření nezapočítávají a připočítávají se k celkové podpoře, která je součtem podpor za jednotlivá opatření,“ vysvětluje Barbora Doležalová ze společnosti S-Power.

„Pokud by chtěl zájemce o dotaci na FVE využít nejvyšší možnou dotaci, tedy takovou, jaká byla za starých podmínek (200 000 Kč, 220 000 Kč pro zvýhodněné obce), včetně původních podmínek připojení bez omezení rezervovaného výkonu přetoků výroby fotovoltaické elektrárny, vyplatí se mu využít dotační program Oprav dům po babičce. Je ale nutné zároveň realizovat zateplení domu, na které je také možné čerpat dotaci z tohoto dotačního programu. Výhodou také je, že peníze z tohoto dotačního programu dostává žadatel dopředu,“ doplnila Doležalová.

S každým instalovaným kilowattem fotovoltaiky a s každou kilowatthodinou baterie se zvyšuje dotace na fotovoltaiku. Minimální dotovaná instalace je 2 kWp výkonu fotovoltaiky. Na fotovoltaiku, která zároveň slouží k ohřevu vody, lze získat bonus 10 000 korun. „Od poloviny února zároveň nově platí omezení maximálního rezervovaného výkonu pro připojení do sítě na 50 % z celkového výkonu FVE,“ upozorňuje Zíková.

Maximální výše podpory (platnost od 15.2.2024)
Celková dotace na fotovoltaiku 160 000 Kč
Základní instalace o výkonu 2 kWp35 000 Kč
Každý další kWp instalovaného výkonu 8 000   Kč
každý kWh bateriového systému8 000   Kč
Tepelné čerpadlo (vzduch-voda s ohřevem vody připojené na fotovoltaiku 125 000 Kč
Tepelné čerpadlo (země-voda s ohřevem vody připojené na fotovoltaiku140 000 Kč
Napojení fotovoltaiky na bojler o min. objemu 120 l10 000 Kč
Pořízení fotovoltaiky a řízeného větrání s rekuperací v rámci rekonstrukce10 000 Kč
Obyvatelé zvýhodněných obcí+ 10%

Pozor na další možné kombinace

Dotace na fotovoltaiku lze v rámci dotací kombinovat ještě s dalšími produkty. Vždy je ale potřeba si vše pečlivě nastudovat, ohlídat a hlavně - důkladně promyslet dopředu. „U dotačního programu NZÚ Light lze žádat k příspěvku na výměnu oken zároveň o dotaci na fotovoltaický ohřev vody. Avšak pokud je již jednou podaná žádost pouze na okna, nelze například za několik měsíců žádat opětovně na fotovoltaiku a naopak,“ říká Roman Kubálek ze společnosti Vekra.

Fotovoltaiku lze výhodně kombinovat také s instalací rekuperace. „Pokud bude žadatel v rámci rekonstrukce rodinného domu realizovat vícero opatření, má nárok na kombinační bonus. Při instalaci fotovoltaického systému a řízeného větrání s rekuperací tepla tak lze získat navíc 10 000 korun. U novostavby, která bude čerpat dotace z programu Nová zelená úsporám, pak je instalace rekuperace dokonce povinností,“ upozorňuje Ondřej Syřínek ze společnosti Zehnder.

Co je potřeba doložit k žádosti o dotaci z Nová zelená úsporám

Je zřejmé, že stát nevyplácí dotaci automaticky každému a její přidělení podmiňuje splněním některých požadavků. Podmínky, které musí splňovat přímo žadatel o dotaci z programu NZÚ, jsou tyto:

● musí být vlastníkem nebo spoluvlastníkem nemovitosti,

● může se jednat o fyzickou i právnickou osobu,

● musí zůstat majitelem nemovitosti po celou dobu administrace dotace.

Parametry nemovitosti

Stejně tak musí určité podmínky splňovat i nemovitost, pro niž chce majitel a zájemce o dotaci fotovoltaickou elektrárnu pořizovat:

rodinný dům s max. 3 bytovými jednotkami (může se jednat i o objekt k bydlení),

rekreační objekt určený k trvalému bydlení (je potřeba doložit, že zde má žadatel nebo jiná osoba veden trvalý pobyt alespoň poslední dva roky),

zemědělská usedlost s alespoň jednou kolaudovanou bytovou jednotkou,

novostavba o podlahové ploše maximálně 350 m2, s max. 2 nadzemními podlažími (k nim může mít dům navíc i sklep a půdu),

● v případě, že se v domě nachází provozovna či obchod (je zde vedena podnikatelská činnost), nesmí plocha provozovny převýšit 50 % celkové plochy nemovitosti.

Majitelé novostavby zkolaudované před méně než 3 lety musí splnit pro získání dotace specifické podmínky. „V tomto případě jsou totiž podporována pouze opatření, která nejsou započítána v PENB pro povolení stavby. Pokud je v PENB započtena fotovoltaika, ale reálně nebyla instalována a kolaudace proběhla bez ní, musí se doložit nový PENB dokládající reálný stav nemovitosti a tento PENB musí dosahovat stejné energetické třídy,“ říká Zíková.

Dokumenty nezbytné pro vyřízení akceptace dotace

Pro kladné vyřízení žádosti o dotaci NZÚ je pak nezbytné doložit i několik dokladů. Je to zejména:

  • Potvrzení o vlastnictví bankovního účtu – bankovní účet musí být veden na majitele nemovitosti. Doložit můžete potvrzení vydané bankou, hlavičku výpisu z účtu nebo potvrzení z internetového bankovnictví. Na potvrzení musí být uvedeno jméno, číslo účtu a kód banky. Na tento účet bude následně vyplacena dotace.
  • PENB (Průkaz energetické náročnosti budovy) pro povolení stavby – dokládá se jen v případě, že je nemovitost zkolaudována před méně než 3 lety.
  • Potvrzení o trvalém bydlišti – dokládá se jen v případě, že dotaci chcete čerpat na rekreační objekt (chatu, chalupu). Je potřeba doložit sken občanského průkazu nebo výpis z registru obyvatel. Trvalý pobyt musí být v nemovitosti nahlášen minimálně 2 roky zpětně.
  • Pokud se nemovitost nachází v památkové nebo chráněné krajinné oblasti, budete potřebovat povolení od CHKO či památkové ochrany.
  • Kód žadatele pro přihlášení do programu AIS – pro registraci do portálu AIS je nutné mít zřízenou e-identitu občana nebo bankovní identitu. Registrace musí proběhnou na majitele nemovitosti.
  • V případě, že je vlastníkem nemovitosti právnická osoba, dokládají se specifické dokumenty a formuláře.

Žádost lze podávat online, nebo vše svěřit dodavateli

Výhodou programu Nová zelená úsporám je možnost žádat o dotaci online, což je pro mnoho zájemců jistě jednodušší. Stejným způsobem, tedy online, lze u některých dodavatelů fotovoltaických systémů provést i samotné zaměření a objednat si fotovoltaiku, aniž by bylo potřeba domlouvat si návštěvu obchodního zástupce.

Ještě snazší cestu k dotaci ovšem nabízejí přímo samotní dodavatelé fotovoltaiky. „Přestože došlo v programu NZÚ ke změnám, u nás v S-Power Energies stále platí, že za klienty veškeré papírování kolem dotací vyřídíme a zisk dotace jim garantujeme, i kdybychom jim ji měli vyplatit ze svého,“ ujišťuje Barbora Doležalová.

Dotace ano, ale až zpětně

I když zájemce o dotace splňuje státem požadované podmínky, jeho nemovitost rovněž a má i veškeré potřebné dokumenty, přesto může být pro něj samotná realizace fotovoltaiky a eventuálně dalších úprav na domě problémem. A to z finančních důvodů.

S výjimkou programu Oprav dům po babičce je totiž nutné nejdřív vše realizovat a stát vyplatí slíbenou dotaci až zpětně. „Právě tento fakt bývá pro mnoho lidí značně limitující. Finance na pořízení čerpadla či fotovoltaiky by po odečtení dotace k dispozici měli, ale nemají dostatek prostředků na jednorázovou úhradu celé realizace. Čím dál tím víc lidí proto využívá financování úvěrem, přičemž po vyplacení dotace využijí získané finance k mimořádné splátce úvěru,“ popisuje Zíková.

Někteří dodavatelé proto spojili své síly s vybranými bankovními domy a nabízejí tak i vyřízení potřebného úvěru.

Závěrem

Jak je patrné, systém udělování dotací může být pro nezkušeného člověka hodně komplikovaný a matoucí. Vždy se proto vyplatí si nejdříve ze všeho prostudovat pečlivě nabídky jednotlivých dodavatelů fotovoltaických a dalších systémů a zvážit, co je reálné a co ne. V každém případě je jedním z nejjistějších začátků návštěva nezávislého odborníka.

„Před plánovanou rekonstrukcí se lze poradit s některým z energetických specialistů certifikovaných u ministerstva životního prostředí. Ten zjistí energetickou třídu domu a jeho jednotlivé parametry a na základě toho dokáže určit nejvhodnější opatření pro konkrétní budovu i to, jakou dotaci na ně lze čerpat,“ doporučuje Veronika Skorunková, energetická specialistka ze společnosti V-systém elektro.

Ideální jsou k tomu Energetická konzultační a informační střediska (EKIS) fungující pod ministerstvem průmyslu a obchodu, která lze navštěvovat osobně a také online.

6 z 10 Čechů uvažuje o zateplení domu, polovina by využila dotace

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám