Hlavní obsah

Brigád je dostatek, zájem ale menší. Firmy přitom nabízejí víc peněz než dříve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes výrazný růst cen i příliv ukrajinských uprchlíků to letos vypadá, že brigád bude více než zájemců o ně. Uchazeči se k nabídce brigád staví vlažně, přestože mnohé firmy jsou ochotny je zaplatit lépe než v minulých letech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Požadavky firem a zájem brigádníků se dlouhodobě míjí.

Zatímco poptávka po brigádnících a sezonních pracovnících je největší ve výrobě a ve skladech, v Praze firmy hledají zájemce i v kurýrních službách a fast foodech, uchazeči se nejvíce zajímají o práci v kanceláři.

Nejlákavější jsou pro ně hlavně různé administrativní pozice, kde není potřeba znalost angličtiny, ale i práce v recepci.

„V souvislosti se silnou uprchlickou vlnou jsme čekali výrazný růst zájmu o krátkodobé brigády, zatím však ve srovnání s předchozími lety nepozorujeme žádný výkyv. Řady uchazečů nerozšířilo ani zdražování,“ doplnila Jitka Součková ze společnosti Grafton Recruitment.

Nezaměstnanost v dubnu klesla na 3,3 procenta

Ekonomika

Mzdy brigádníků rostou

Firmy se snaží nalákat brigádníky i prostřednictvím vyšších mezd.

V Praze a Středočeském kraji mohou uchazeči počítat s hodinovou sazbou od 150 do 200 korun, v ostatních regionech jen o něco málo méně, tedy 120 až 150 korun.

Zajímavé příležitosti mohou brigádníci najít i v call centrech, kde si v případě znalosti cizích jazyků mohou vydělat i více. Platí to i o vícesměnném provozu ve výrobě, o něj dlouhodobě však není zájem.

Minimální důstojná mzda je téměř 34 000 korun, v Praze 40 000 korun, tvrdí experti

Domácí

Ohodnocení brigádníků je různé jak podle vykonávaných pozic, tak i regionu.

Například pracovník, který má v pražském skladu na starost třídění zásilek, si vydělá 150 korun za hodinu, brigádník se znalostí italštiny dosáhne i na 240 korun.

Dělník na noční směně v Olomouci si může přijít na 165 korun na hodinu, na denní směně v Plzni však jen na 120 až 130 korun na hodinu.

„Studenti, důchodci, rodiče samoživitelé, všechny tyto skupiny preferují spíš brigády dlouhodobé. Vyhovuje jim pracovat pár hodin týdně po celý rok, nejen přes léto. I to je možná důvod klesajícího zájmu o letní brigády,“ dodala Součková.

Reklama

Výběr článků

Načítám