Hlavní obsah

Boháčem je v Česku člověk až od 15 miliónů korun

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo se cítí bohatý a má na kontě nebo v majetku volných dva tři milióny korun, měl by své sebevědomí přehodnotit. Privátní bankéři, kteří se v tichosti mimo mediální a finanční bouře úspěšně starají o majetek a peníze těch nejbohatších, se s vámi budou bavit až od 15 miliónů korun, a i tak je to na západoevropské zvyklosti ještě málo.

Článek

Potvrdil to Jan Prachař, který je ředitelem privátního bankovnictví české pobočky tradiční privátní banky se sídlem v Rakousku.

Banka, pro níž pracuje, není klasická, jak si ji většina z nás představuje, tedy že přijdete na pobočku, dají vám tzv. osobního bankéře z přepážky, spočítají bonitu, šance i rizika a během pár dní vyřídí kontokorent, běžný účet, provozní nebo investiční úvěr.

Je to privátní banka opravdu jen pro skutečně bohaté, která spravuje jejich peníze, majetek a stará se, aby se dlouhodobě rozmnožoval. Nejde ji ani tak o počet klientů, jako o jejich finanční sílu. Co je vlastně plnohodnotné privátní bankovnictví a kdo je z pohledu takových bankéřů už bohatý? Musí být člověk jako Kellner, aby se dostal mezi vyvolené? Odpovídá privátní bankéř Jan Prachař.

Co si lze pod pojmem privátní bankovnictví představit?
Je to komplexní správa soukromého, respektive rodinného majetku, investiční, daňové a právní poradenství. Privátní bankéř radí v otázce investic do nemovitostí, při nákupu cenných papírů a dalších investic. Intenzivně se věnuje několika málo klientům, kterým je k dispozici prakticky kdykoliv. Klienti privátního bankovnictví na klasické pobočky nechodí.
Od kolika peněz se s klientem budete vážně bavit; kolik musí mít, aby byl pro vás klientem?
V západní Evropě se jedná o vklad v řádu od několika miliónů eur, ve střední a východní Evropě je tato hranice snížena na přibližně 15 miliónů korun, tedy zhruba půl miliónu eur.
Zasáhla vás finanční krize?
Banku vlastní rodina zakladatelů, není obchodována na žádném trhu, a proto ani nemůže být předmětem ať už přátelského, nebo nepřátelského převzetí. Zaměřujeme se na dlouhodobou správu volných prostředků svých klientů. Banka nikam nespěchá, není tlačena svými akcionáři k vydělávání za každou cenu, co nejdříve a co nejvíce, tak jako tomu bylo u řady finančních subjektů v USA.
Roste počet bohatých v Česku?
Ano, někteří bohatli a myslím si, že budou bohatnout dále, i když možná ne takovým tempem jako v nedávné minulosti. I privátní bankovnictví se v Česku od počátku 90. let výrazně proměnilo.
Na počátku představovalo lepší termínovaný vklad a zlatou kartu a jeho klienti se rekrutovali z řad restituentů, diplomatů, zkrátka osob majících příjem v zahraničních měnách a obchodní vazby na zahraničí. V současnosti již zákazníci chtějí sofistikovaná řešení, zahrnující v sobě daňovou optimalizaci a měnové zajištění. Z velké části se nyní jedná o podnikatele; ať už o ty aktivní nebo o ty, kteří se rozhodli udělat tzv. totální exit, tedy prodat úspěšnou firmu. Firmy prodávají buď proto, že jsou již natolik velcí, že nemají prostor, kam dále na svém trhu expandovat, nebo už prostě nemají motivaci pokračovat...

V privátním bankovnictví jsou velké rozdíly

I většina velkých retailových bank má v rámci své korporátní (podnikové) sféry specializované oddělení privátního bankovnictví, kde se s vámi budou bavit již od dvou, respketive pěti miliónů korun, které máte volné k investicím.

Obvykle ale stejně nabídnou především finanční produkty své finanční skupiny, do níž patří. Investiční portfolio nabízených možností nebývá tedy tak pestré a variabilní. A pro finanční operace na dealingu, kde se rychle otáčejí volné peníze firem s obvyklým zhodnocením od 1,5 do tří procent, je "vklad" několika volných miliónů málo.

Pozor na vykutálené makléře

Se dvěma, třemi či pěti milióny korun můžete také zajít za investičními poradci a makléři. Ti by vám měli udělat profil, zda zvolíte spíše konzervativní, střední nebo velké riziko. Zálěží, co chcete a na co se cítíte. Čím větší riziko, tím větší šance na výnos, ale také hrozba, že nic nevyděláte. To by ovšem měla být ta nejhorší možná varianta - že jste na nule.

Se dvěma, třemi či pěti milióny korun můžete také zajít za investičními poradci a makléři. Ti by vám měli udělat profil, zda zvolíte spíše konzervativní, střední nebo velké riziko. Zálěží, co chcete a na co se cítíte. Čím větší riziko, tím větší šance na výnos, ale také hrozba, že nic nevyděláte. To by ovšem měla být ta nejhorší možná varianta - že jste na nule.

Stává se ale, že po několika letech máte na investičním kontě ještě méně, než jste tam vložili - to většinou postihne lidi, kteří se v investicích příliš nevyznají, jednají zbrkle, nechají se oslnit vidinou "rychlých peněz" a mají tu smůlu, že narazí na z hlediska zájmu klienta neschopné nebo vykutálené makléře. Rozhodně se zajímejte o reference, chcete-li investovat, než někomu svěříte své peníze.

 Přehnané přeprodeje znehodnotí vaše peníze

Někteří makléři totiž akciové portfolio hlavně přeprodávají, tedy bez rozmyslu tituly nakupují a prodávají; žijí především z nemalých poplatků z každé transakce, nikoliv z reálného podílu na zhodnocení peněz investora. Může se tak stát, že vás coby investora ne jen zklamou co se týče zhodnocení, ale ještě se vám vrátí výrazně méně, než jste měli na začátku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám