Hlavní obsah

Banky kopírují chování ČNB a s hypotečními sazbami příliš nehýbají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hypoteční sazby opět stagnují. Banky je víceméně ponechávají beze změny, reagují tak na rozhodnutí České národní banky (ČNB) nehýbat se základními úrokovými sazbami, resp. držet je i další měsíc na stejné úrovni.

Článek

Minulý měsíc, kdy pokles průměrné nabídkové hypoteční sazby byl v meziměsíčním srovnání největší za poslední dva roky, se mohlo zdát, že nastal čas mírného zlevňování hypoték. Hypoteční sazby ale opět stagnují.

Průměrná nabídková sazba podle Fincentrum Hypoindexu v dubnu jen nepatrně – o tři bazické body – vzrostla a dostala se na hodnotu 6,3 procenta.

„Nabídkové sazby podle Fincentrum Hypoindexu v dubnu oproti minulému měsíci opět mírně povyskočily na hodnotu 6,3 procenta ročně. Příčina toho zvýšení je ukončení akčních slev u některých bank. Nicméně většina bankovního trhu i nadále kopíruje chování ČNB a svoje sazby udržuje na stejné hodnotě. Vše nasvědčuje tomu, že tento trend bude opravdu trvat, když ne celý letošní rok, tak určitě do jeho poslední čtvrtiny,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

ČNB nechala sazbu na sedmi procentech, snižovat se ji nechystá

Ekonomika

Nejvýraznější zdražení se dotklo desetiletých fixací

Vzrostly všechny průměrné nabídkové sazby hypoték fixovaných od jednoho roku do deseti let, a to jak u hypoték do 80 procent hodnoty zástavy (LTV), tak u hypoték nad 80 procent LTV.

Banky nejvíce zdražovaly desetileté fixace. V případě hypotečních sazeb s fixací na deset let u hypoték s LTV nad 80 procent došlo k růstu o 12 bazických bodů na 6,38 procenta ročně, u hypoték s LTV do 80 procent pak k růstu o osm bazických bodů na 6,1 procenta ročně.

V současné době jsou nejdražší na trhu hypotéky s tříletou fixací sazby a s LTV nad 80 %. Banky je nabízejí v průměru za 6,7 procenta ročně, v meziměsíčním srovnání došlo k nárůstu o osm bazických bodů.

Nejméně zdražily hypotéky s roční fixací sazby, a to jen o jeden bazický bod. Hypotéky s LTV do 80 procent s roční fixací sazby lze v průměru pořídit za 6,65 procenta ročně, s LTV nad 80 procent pak za 6,15 procenta ročně.

Shodný nárůst zaznamenaly i hypotéky do 80 procent LTV s pětiletou fixací sazby, v průměru lze dosáhnout na sazbu 6,05 procenta ročně.

Měsíční splátka opět vyšší

Mírné navýšení průměrné nabídkové sazby se pochopitelně odrazilo i na měsíční splátce. V případě úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent LTV se splatností 25 let a průměrnou nabídkovou sazbou ve výši 6,3 procenta ročně činí měsíční splátka v dubnu 23 205 korun. Oproti minulému měsíci tak vzrostla o 73 korun.

V meziročním srovnání si však klient připlatí téměř tři tisíce korun. Průměrná nabídková sazba totiž před rokem činila 4,88 procenta.

I přes vysoké úrokové sazby ale podle analytiků hypoteční trh ožívá. „Hypoteční trh na počátku roku zažívá očekávané mírné oživení. Což je způsobeno zejména končící fixací u starších hypoték, ale také propadem cen některých nemovitostí a také tím, že klienti si pomalu zvykají na zvýšené sazby,“ dodal Sýkora.

Rodiny na hypotéky dosáhnou jen s výjimečným příjmem

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám