Hlavní obsah

ČNB nechala sazbu na sedmi procentech, snižovat se ji nechystá

• Aktualizováno

Rada České národní banky (ČNB) nechala ve středu úrokovou sazbu na stávající úrovni sedmi procent. Se sazbami nehýbala už od června. Pro ponechání sazeb bylo šest členů rady, jeden je chtěl zvýšit o 0,25 bodu.

Článek

Rada na květnovém jednání zváží, zda sazby zvedne. Guvernér Aleš Michl se vymezil proti očekávání, že od léta začne ČNB sazby snižovat. „Ještě nemusíme být na vrcholu úrokových sazeb,“ řekl po jednání. O případném snižování prý vůbec nebyla řeč.

„Bankovní rada je stále připravena zvýšit sazby, zejména pokud vzroste riziko vzniku mzdově-inflační spirály. Z tohoto pohledu se nemusí naplnit očekávání trhu o tom, že sazby již dosáhly svého vrcholu. Očekávání trhu ohledně načasování prvního snížení sazeb ČNB hodnotíme jako předčasná,“ uvedla ČNB.

Mzdy rostou rychleji

Centrální banka poukázala na rychlý růst mezd, který inflaci zvyšuje. V lednu rostly rychleji, než s čím počítá prognóza. Například v průmyslu o 12 procent, ve stavebnictví dokonce o 15. ČNB přitom počítá s celkovým růstem o 8,5 procenta. „Podmínkou dlouhodobé cenové stability jsou umírněný mzdový vývoj a zodpovědná rozpočtová politika.“

Základní sazba je po středě sedm procent, diskontní sazba je na šesti procentech a lombardní sazba na osmi procentech. „Bankovní rada současně rozhodla, že ČNB bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny,“ uvedla mluvčí centrální banky Petra Krmelová.

ČNB v únoru avizovala, že se sazbami nehodlá hýbat, a ani analytici to nepředpokládali. Rada se netajila tím, že nechce sazby zvyšovat a později je zase snižovat. Avizovala, že v boji s inflací sází na silnou korunu.

Její kurz v posledních týdnech klesá. Michl ve středu zopakoval, že silná koruna je stále důležitá a „mohla by být ještě silnější“.

Experimenty ČNB nás mohou přijít draho, říká ekonom

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám