Hlavní obsah

557 hodin. Tolik stráví ročně české firmy vyplňováním daňových předpisů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České podniky stráví vyplňováním daňových přiznání a plněním všech daňových předpisů v průměru 557 hodin ročně, což je více než 23 dní. To je stejně jako loni. Vyplývá to ze studie Světové banky a firmy PricewaterhouseCoopers (PwC), týkající se náročnosti placení daní a celkového daňového zatížení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Česko letos proti předchozímu roku usnadnilo svůj daňový systém a ve světovém žebříčku si polepšilo ze 128. místa na 117. místo, stále patří jeho daňový systém k časově nejnáročnějším. Nejjednodušší daňové systémy na světě mají Maledivy, Katar a Hongkong. Ve středoevropském regionu mají než Česko složitější systém Polsko a Slovensko.

Na konci žebříčku jsou některé africké a jihoamerické země, úplně poslední je Venezuela.

Osm plateb za rok

České firmy by podle Petera Chrenka z PwC uvítaly konzistentní používání daňových pravidel, zejména jejich stabilitu. „Přibližně 120 novel zákona o daních z příjmů za 18 let jeho existence představuje nepochybně značný dluh vůči našim poplatníkům,“ upozornil Chrenko.

V počtu daňových plateb Česko skončilo na 17. místě s průměrnými osmi platbami za rok, loni to byla 40. příčka s 12 platbami. Naopak v pořadí podle času potřebného na daňové povinnosti letos ČR obsadila až 169. pozici, o dvě místa níže. Globálně společnosti platí v průměru devět plateb.

Studie ukázala, že výběr příspěvků na sociální zabezpečení mimo daňovou správu prodlužuje čas na plnění daňových povinností v průměru o 30 procent. Naopak podávání daňových přiznání prostřednictvím internetu snižuje tento čas potřebný o desítky procent.

ZeměCelkové pořadíPočet hodin ke splnění daňových povinností (hod./rok)Počet daňových plateb za rok
Maledivy1.03
Katar2.363
Hongkong3.803
USA69.18711
Německo86.22112
Maďarsko114.27713
Česko117.5578
Polsko127.29629
Slovensko129.231
Zdroj: PwC

Reklama

Výběr článků

Načítám