Hlavní obsah

Zvýšení penzí v červnu bude letos poslední

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká správa sociálního zabezpečení již začala seniorům a dalším příjemcům důchodů rozesílat sdělení, o kolik jim od června vzroste penze. Průměrný důchod se zvýší o 750 korun, o tisícovku méně, než původně měl.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

S ohledem na chystané změny to zřejmě bude poslední mimořádná valorizace. V budoucnu ji má nahradit příspěvek. A vzhledem ke zpomalování inflace se v blízké době další mimořádné přidání neočekává.

„Po zveřejnění hodnoty inflace za duben je další mimořádná valorizace velmi nepravděpodobná. Nicméně pokud by k ní mělo dojít, bude se postupovat podle současných pravidel,“ řekla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová.

Inflace sice v dubnu meziročně vzrostla o 12,7 procenta, avšak meziměsíčně, což je při výpočtu mimořádných valorizací důležitější, klesla o 0,2 procenta.

Inflace zpomalila na 12,7 procenta, potraviny dokonce zlevnily

Ekonomika

V součtu měsíců by přitom musela vzrůst o pět procent.

„Oznámení o nynější valorizaci budou klientům rozesílána postupně podle splatností jejich důchodů. Distribuce přes datové schránky proběhne od 12. do 31. května a distribuce prostřednictvím České pošty od 29. května do 20. června,“ řekla Právu mluvčí správy Jitka Drmolová.

V oznámení jsou podrobně rozepsány jednotlivé důchody včetně dosavadní výše, částky, o kterou vzrostou, a jejich nové hodnoty. Podobně je to i s případnými příplatky k důchodům, třeba za křivdy způsobené minulým režimem.

Žádost není potřeba

Navýšení je automatické a lidé nemusejí nikde o nic žádat. Týká se nejen starobních, ale i invalidních a pozůstalostních penzí. Nárůst činí 400 korun a 2,3 procenta procentní výměry. To podle březnového propočtu ministerstva práce znamená u průměrného starobního důchodu zvýšení o 760 korun na 20 200 korun.

Důchody v současné výši 14 tisíc korun se zvýší zhruba o 630 korun, ty o výměře 16 tisíc vrostou na zhruba 16 680 korun. Vedle toho se lidem, kteří v červnu dosáhnou 85 let, zvýší valorizovaná procentní výměra o další tisícovku.

Zvýšení se v červnu týká všech, kterým byl důchod přiznán do konce května. Těm ostatním se pak penze mimořádně valorizuje ode dne, k němuž jim byla přiznána. Původně přitom měly penze v červnu vzrůst více.

Senátoři vzali zpět stížnost na krácení valorizace penzí

Domácí

Vláda však narychlo změnila valorizační vzorec, což odůvodňovala snahou snížit rostoucí výdaje na důchody. Proti tomu podalo opoziční ANO stížnost k Ústavnímu soudu.

Příslušná novela byla podle něj neoprávněně podána ve stavu legislativní nouze, opozičním poslancům nebylo umožněno se k ní řádně vyjádřit a narušila se oprávněná očekávání seniorů, kteří na základě údajů o výši inflace očekávali větší nárůst.

Ústavní soud se ke stížnosti vyjádří v dalších měsících. ANO věří, že uspěje, a stát bude muset penze doplácet.

ANO se obrátilo na Ústavní soud kvůli změně valorizace penzí

Domácí

Vláda bude důchody doplácet, věří Schillerová

Domácí

Pravidla se mění

Na řadě bude až řádná lednová valorizace. A tam se změní pravidla. Do budoucna bude pro její výpočet rozhodující jen růst životních nákladů domácností důchodců. Nyní se vybírá mezi ním a celkovou inflací – podle toho, co je vyšší. Návrh počítá také se snížením podílu růstu reálných mezd ve valorizaci na jednu třetinu namísto současné poloviny.

V dalších letech pak mimořádné valorizace kvůli růstu cen nahradí dočasný mimořádný příspěvek. I ten se bude vyplácet při růstu cen o pět procent, a to jen do konce roku, než přijde řádná valorizace. Změny ještě musí schválit vláda i parlament a podepsat prezident.

PŘEHLEDNĚ: Co se změní v důchodech

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám