Hlavní obsah

Zvířata na jatkách budou povinně hlídat kamery, rozhodla vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé jatek budou muset nainstalovat do areálu kamery. Vláda odsouhlasila změnu zákona, která to provozovatelům jatek bude ukládat povinně, a to od roku 2026. Kamerové záznamy poslouží jako důkazní materiál při podezření z týrání zvířat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Marek Výborný

Článek

„Zavádíme na základě zkušeností z minulosti, kdy docházelo k excesům na několika málo jatečných provozech, povinnost instalovat na jatkách kamerový systém,“ řekl v úterý po jednání vlády ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Otřesné týrání prasat a skotu potrestal před několika týdny nepravomocně znojemský soud. Na malých jatkách v Hraběticích tři lidé mlátili zvířata při vykládce a nahánění tyčí po hlavě, kopali do nich a popoháněli je elektrošoky. Upozornil na to spolek Zvířata nejíme.

Kabinet přijal novelu veterinárního zákona, do které Výborný povinnost začlenil. Záznamy musí provozovatelé jatek uchovávat minimálně 30 dnů pro případné šetření Státní veterinární správy.

Krvavá historie pražské tržnice: areál jatek byl městem ve městě, zápach cítili až na Václavském náměstí

Tipy a trendy

„Kamery budou povinné jak na vykládce samotných zvířat, tak při procesu přehánění. Abychom měli místa, kde dochází nejčastěji k problematickému chování vůči zvířatům, pod kontrolou a měli důkazní materiál při případném šetření,“ doplnil Výborný.

Kamerový systém si již fungující jatka budou muset pořídit nejpozději do 1. ledna 2026. Pro nově vzniklé provozy bude povinnost platit hned, jakmile bude zákon definitivně schválen parlamentem i prezidentem.

Pro většinu velkých jatek nepůjde o změnu, protože tyto systémy už mají, upozornil ministr. Ta menší budou moci požádat o investiční podporu z ministerstva zemědělství.

Vláda se dohodla i na zrušení povinného vydávání papírových karet pro jednotlivá hospodářská zvířata od roku 2026. Vše bude digitální. Papír bude potřeba dál jen u zvířat, která jsou vyvážena mimo Česko.

Tloukli zvířata tyčí do hlavy. Za brutální poměry na jatkách byli odsouzeni tři zaměstnanci

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám