Hlavní obsah

Tloukli zvířata tyčí do hlavy. Za brutální poměry na jatkách byli odsouzeni tři zaměstnanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrabětice

Nepodmíněný trest, podmínka a pokuta. Znojemský soud ve čtvrtek uzavřel týrání zvířat na jatkách v Hraběticích na Znojemsku. Kauzu před dvěma lety odstartovaly drastické záběry spolku Zvířata nejíme. Ukázaly praxi na malých jatkách v obci u Hrušovan nad Jevišovkou.

Foto: Profimedia.cz

Soud uzavřel týrání zvířat na jatkách

Článek

Zatímco na velkých jatkách bývá stálý veterinární dozor, na malých, jako v Hraběticích, není trvalý dohled. Brutální poměry zaznamenali členové spolku.

Obžaloba se věnovala dění v letech 2020 až 2022. Podle státního zástupce Pavla Toufara tři obžalovaní surově a trýznivě zacházeli se zvířaty při vykládce a nahánění do jatek. Prasata i skot tloukli tyčí do hlavy, kopali do nich, opakovaně je popoháněli elektrošoky. Pokud nemohlo zvíře chodit, odtáhli je lanem.

„Z důkazů, které byly zajištěny, nepochybně vyplývá, že se uvedeného jednání všichni tři obžalovaní dopustili. Kamerové záznamy zcela nepochybně prokazují vinu všech tří obžalovaných,“ uvedl předseda senátu Jaromír Kapinus.

Veterináři prověřují týrání zvířat na jatkách na Vysočině

Domácí

Jakub Krnáč na jatkách pracoval bez zaměstnaneckého poměru. U soudu jako jediný přiznal vinu a řekl, že jednání lituje. Víckrát trestaný muž dostal tříletý nepodmíněný trest vězení. Je pravomocný, souhrnný i za skutky, které s kauzou nesouvisí. K soudu jej přivedla eskorta.

Zaměstnance jatek Karla Chytku soud potrestal vězením na třicet měsíců s podmíněným odkladem na tři roky. Martinu Sionovi uložil peněžitý trest pětačtyřicet tisíc korun. Ani jeden se jednání neúčastnil, v přípravném řízení vinu popřeli. Provozovatel jatka zavřel.

Chovatelce ze Šumperska chtějí odebrat stádo koz. Kvůli přerostlým paznehtům nemůžou stát

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám