Hlavní obsah

Žně jsou na začátku, zemědělci zatím sklidili 2,5 procenta ploch obilovin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sklizeň obilovin a řepky začala v posledním červnovém týdnu. Žně jsou tak stále na začátku. K dnešnímu dni zemědělci sklidili 2,5 procenta ploch obilovin, což odpovídá zhruba 31 000 hektarů osetých ploch. Sklidili z nich přes 195 000 tun, z toho většina je ozimý ječmen. Loni bylo touto dobou sklizeno 3,6 procenta ploch obilovin. V prvním žňovém zpravodajství letošního roku to v pondělí uvedlo ministerstvo zemědělství.

Foto: Stanislav Heloňa, ČTK

Zemědělská technika při žních na polích u obce Štěpánov na Olomoucku.

Článek

Sklizeň, stejně jako v minulých letech, začala v Jihomoravském kraji. Ministerstvo uvedlo, že podle prvního šetření Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) se sklidilo 30 870 hektarů ozimého ječmene, což je zhruba čtvrtina osetých ploch.

Pšenici doposud zemědělci sklidili jen ze 120 hektarů s produkcí 552 tun. Pšenici sklidili z méně než desetiny procenta osetých ploch. Řepky sklidili 975 tun ze 370 hektarů, což odpovídá 0,10 procenta ploch.

Začala také sklizeň jarního ječmene. Z méně než desetiny osetých ploch je sklizeno 1219 tun. Sklizeň zatím nezačala u žita, ovsa a triticale, tedy křížence žita a pšenice. Průměrný hektarový výnos obilovin je podle aktuálních dat 6,27 tuny na hektar.

Zemědělci budou letos sklízet z 1,245 milionu hektarů obilovin. Oproti loňsku je to o zhruba 53 000 hektarů méně. Plocha osetá řepkou naopak vzrostla o téměř 36 000 hektarů na letošních 379 943 hektarů.

Podle prvního odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) z minulého týdne sklizeň základních obilovin letos ve srovnání s loňskou nadprůměrnou úrodou klesne o 8,1 procenta na 6,955 milionu tun.

Snížit by se měla úroda pšenice, ječmene, ovsa i žita. Řepky by měli zemědělci sklidit 1,223 milionu tun, což je proti loňsku nárůst o 4,9 procenta.

Svaz: Zemědělci nebudou mít kam uskladnit část úrody kvůli přebytkům

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám