Hlavní obsah

Zlevnění dálkového tepla je v ohrožení, tvrdí teplárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik set tisíc domácností, které odebírají dálkové teplo, nemůže podle Teplárenského sdružení ČR kvůli plánovanému zdražení regulované části ceny plynu od ledna očekávat pokles cen. Energetický regulační úřad ale s výkladem sdružení nesouhlasí.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Týkat se to má zákazníků tepláren vyrábějících teplo z plynu. Ten kvůli prudkému růstu cen komodity na burze na některých místech pro letošek zdražil teplo až dvojnásobně, a tyto domácnosti platily i o tisíc korun měsíčně navíc.

Plyn přitom letos z loňských historických rekordů kolem 350 eur (8540 Kč) za megawatthodinu zlevnil na aktuálních 50 eur (1220 Kč).

Teď už je pokles cen s otazníkem
Martin Hájek, Teplárenské sdružení ČR

Teplárenské sdružení ale tvrdí, že vzhledem k tomu, že regulační úřad minulý týden navrhl zvýšení plateb za přepravu plynu na více než dvojnásobek a zdražení distribuce o 40 procent, se prostor pro zlevnění zásadně zmenšil.

„Teď už je pokles cen s otazníkem,“ řekl Právu výkonný ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.

ERÚ nesouhlasí

S takovou interpretací však nesouhlasí Energetický regulační úřad. „Regulovaná složka ceny plynu bude i po navrhovaném navýšení tvořit výrazně menšinový podíl na celkové ceně plynu. V případě velkoodběratelů půjde v příštím roce přibližně o desetinu,“ sdělil Právu mluvčí úřadu Michal Kebort.

„Pokles ceny komodity, tedy neregulované části, proto výrazně převáží vliv rostoucí regulované složky,“ dodal.

U velkoodběratelů, kteří letos platili zastropované ceny plynu, lze podle něj předpokládat, že meziročně klesne celková cena plynu více než o čtvrtinu.

„Do cen tepla by se tak měl promítat spíše meziroční pokles cen plynu než jeho zdražení,“ prohlásil Kebort.

Žádné malé zvýšení. Regulovaná část ceny elektřiny má vzrůst o 70 procent

Ekonomika

Chřadnoucí tranzit kvůli válce

Podle Hájka je růst cen, který pro obor odhaduje na dvě miliardy korun, dán hlavně tím, že přepravci plynu Net4Gas, kterého kupuje státní provozovatel přepravní soustavy ČEPS, dramaticky poklesly tržby kvůli snížení tranzitu plynu přes Česko a nyní potřebuje finance na splácení svých závazků.

Kebort připustil, že regulátor navrhl zvýšit poplatky za přepravu plynu v rámci regulované složky skutečně právě kvůli tomu, že objem tranzitu přes Česko po zahájení války na Ukrajině rapidně poklesl.

„Značná část nákladů na provoz tranzitní soustavy má přitom fixní povahu, neklesá s klesajícím přepraveným objemem plynu, a dochází proto k takzvanému vodárenskému efektu, kdy se zvyšuje jednotková cena,“ vysvětlil Kebort.

Poplatky za tranzit pro domácí zákazníky tak podle návrhu cenových rozhodnutí vzrostou.

„Ale i po navrhovaném nárůstu budou tvořit jedno až dvě procenta z celkové ceny plynu pro odběratele,“ řekl mluvčí.

Teplárenské sdružení rovněž upozornilo, že platba za tranzit plynu přes Česko má být levnější než dodávka v rámci země, což označilo za absurdní.

„Je to účelové porovnání dvou různých cenových rozhodnutí vydaných v různém čase a za různých podmínek. Ceny mezinárodní přepravy byly stanoveny v červnu, tranzitní poplatky pro domácí zákazníky stanovuje cenové rozhodnutí, které vyjde na konci listopadu,“ reagoval Kebort.

Zdražení regulované části u energií přijde velké firmy až na stamiliony

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám