Hlavní obsah

Zdražení regulované části u energií přijde velké firmy až na stamiliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkým energeticky náročným firmám hrozí od příštího roku výrazné zvýšení plateb za energie. Pokud zůstane zachován návrh Energetického regulačního úřadu na regulovanou složku energií pro rok 2024 v původní podobě, může jít i o stamiliony korun ročně navíc. Je však možné, že se vláda nakonec rozhodne regulovanou část ceny pro firmy snížit.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Na základě dat, které máme aktuálně k dispozici, by dopad růstu regulované části ceny elektřiny a znovuzavedení poplatku za obnovitelné zdroje znamenal meziroční navýšení nákladů pro Třinecké železárny o zhruba 600 milionů korun,“ řekla Právu tisková mluvčí Třineckých železáren Petra Macková Jurásková.

Ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy Bohuslav Čížek poukázal na to, že si české firmy výrazně zhorší pozici v mezinárodní konkurenci. „Cena silové elektřiny bude mít například s Německem podobný vývoj. Tudíž pokud zdražíme jinou složku ceny, budou naše náklady vyšší a šance na úspěch v získání zakázky nižší,“ upozornil.

„Ceny energií jsou u nás oproti evropské konkurenci vyšší, což přináší značně nesourodé podmínky pro podnikání,“ potvrdila Macková Jurásková.

Žádné malé zvýšení. Regulovaná část ceny elektřiny má vzrůst o 70 procent

Ekonomika

Energetický analytik Jiří Gavor upozornil na to, že v Německu firmy příspěvek na obnovitelné zdroje firmy neplatí, hradí se ze státního rozpočtu. Proto ještě vidí prostor k jednáním o snížení částky podpory zelených zdrojů, která by podle návrhu měla být pro firmy příští rok stejná jako u domácností, tedy 495 Kč za megawatthodinu bez DPH.

„Tam se stát nejen vrátil ke stavu z předchozích let, ale státní pomoc ještě ubral. Vždy obnovitelné zdroje podporoval částkou kolem dvaceti miliard, teď tam nasypal pouze něco přes devět miliard, tedy o deset miliard méně,“ řekl Právu Gavor.

Svaz průmyslu a dopravy o tématu s vládou i dalšími zástupci tripartity jedná. O cenách energií hovořil v úterý se zástupci podnikatelských a oborových svazů premiér Petr Fiala (ODS). „Shodli jsme se na tom, že by výše regulované složky energií mohla být možná ještě nižší, než je v současném návrhu Energetického regulačního úřadu,“ dodal po jednání.

Průměrné zdražení o patnáct procent

Čížek upozornil na to, že dopady se odlišuje firma od firmy a souvisí s jejich energetickou náročností, velikostí, nasmlouvanými cenami, rezervovanou kapacitou a podobně.

Regulovaná část ceny elektřiny na velmi vysokém napětí má příští rok podražit z letošních 354 korun na 1085 Kč za megawatthodinu, tedy o 206 procent. U vysokého napětí se jedná o nárůst ze 752 korun na 1601 Kč, neboli o 112 procent. Největší část nárůst má na svědomí právě znovuzavedení platby za obnovitelné zdroje.

Podle Michala Keborta, mluvčího Energetického regulačního úřadu, který regulované ceny stanovuje, to bude znamenat, že v průměru by meziročně elektřina firmám zdražila asi o patnáct procent.

„Podle našich předpokladů by regulovaná složka měla na hladině velmi vysokého napětí činit příští rok 22 procent z celkové ceny elektřiny a u vysokého napětí asi 30 procent,“ dodal pro Právo Kebort. Letos to přitom u velmi vysokého napětí bylo jen asi 6,5 procenta.

Ceny energií v žádném případě neporostou o desítky procent, slíbil premiér Fiala

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám