Hlavní obsah

Zisky mnoha firem v ČR rostou o desítky procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Zisky velkých firem působících v ČR ve třetím čtvrtletí vzrostly meziročně o desítky procent. Žádná z těch největších společností nevykázala ztrátu, zisk se ale snížil například společnosti ČEZ a Komerční bance.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Nadjezd v Gahurově ulici čeká druhé pokračování rekonstrukce.

Článek

Zisk ČEZu klesl v porovnání s loňským rokem o 25 procent. Je to však dáno tím, že loňský zisk nelze opakovat, ČEZ tehdy prodal podíl ve firmě ČEPS za 8,3 miliardy korun. Podle firmy je letos prokazatelnější spíš růst provozního zisku o třetinu na 8,4 miliardy korun.

Ostatní firmy si v porovnání s loňskem ještě více polepšily. Nejvýrazněji Škoda Auto, která vydělala o 62 procent více než loni. Vzrostl na 2,37 miliardy korun. K růstu podle firmy prospěly vyšší prodeje vozů. Škodě se tak dařilo více než jejímu mateřskému Volkswagenu. Tomu kvůli konkurenci a nevýhodným směnným kurzům klesl zisk o 44 procent na 459 miliónů eur.

Růstem zisku o polovinu se může pochlubit i Československá obchodní banka (ČSOB), o 38 procent vzrostl zisk farmaceutické Zentivy. Firma která vyrábí především tzv. generika, tedy léky, kterým vypršela patentová ochrana, vydělala do října 1,19 miliardy korun.

Zisky firem za prvních děvet měsíců roku 2004
firmazisk (v mld. Kč)meziroční nárůst (v%)
Česká spořitelna5,7+3
Český Telecom4,5+22
ČEZ9,95-25
ČSOB5,26+50
Komerční banka5,64-6
Škoda Auto2,37+62
Zentiva1,19+38
pozn: s výjimkou Českého Telecomu jsou výsledky nekonsolidované

Pětimiliardové banky

Tři největší banky v ČR vydělaly za prvních devět měsíců téměř stejnou sumu, něco málo přes pět miliard. Komerční banka a Česká spořitelna přitom v porovnání s loňskem výrazně neposkočily ani jedním směrem a jejich čistý zisk je s tím loňským srovnatelný. [celá zpráva]

Český Telecom, který je několik měsíců před privatizací, vykázal konsolidovaný zisk 4,5 miliardy korun. Lidé sice stále odhlašují pevné linky, jen do října to bylo 190 tisíc, firma ale vydělává hlavně na datových službách. K výsledku firmě pomohl hlavně zisk 5,3 miliardy mobilního operátora Eurotel, který je čistě v područí Telecomu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám