Hlavní obsah

Zemřel „první sovětský milionář“

První „legální“ či „oficiální“ sovětský milionář Arťom Tarasov zemřel v neděli v Moskvě. Stalo se tak 30 let poté, co se na sklonku komunismu stal průkopníkem podnikání, tehdy ještě pod pláštíkem „družstevníka“. Tarasov dvakrát emigroval do Londýna, byl i poslancem Státní dumy. O jeho úmrtí informovala televize Pervyj kanal.

Foto: Profimedia.cz

Tarasov na snímku z ledna 1994.

Článek

Tarasov zemřel krátce po svých 67. narozeninách. Podle rodiny podlehl zápalu plic.

Začínal se svatební agenturou

Tarasovovým prvním „družstvem“ byla svatební agentura Progress, která dokázala během pár dnů vydělat 100 tisíc rublů, tedy přibližně tisícinásobek Tarasovova inženýrského platu. Než ji úřady zavřely jako nemorální.

V tehdejších dobách sňatek představoval pro běžného smrtelníka prakticky jedinou možnost, jak si zlegalizovat trvalý pobyt v Moskvě, a proto měla svatební seznamka tak obří úspěch.

Později podnikal v elektronice

Tarasovovo další družstvo opravovalo elektroniku, pak se pustilo do obchodování s počítači. Tehdy devětatřicetiletý „družstevník“ se v populárním televizním pořadu pochlubil měsíčním platem ve výši tří miliónů rublů, z čehož 180 tisíc odváděl jako daň z bezdětnosti. Průměrný plat v Sovětském svazu přitom tehdy činil 263 rublů.

„Pak mu i druhé družstvo zavřeli. Tarasov se soudil, vyhrál, ale zabavené peníze zpátky nedostal,“ konstatovala televize.

Báli se, že je zavřou a zastřelí

Podle Tarasovových vzpomínek „družstevní milionáři“, kteří se při prvních vydělaných miliónech třásli, že je „zavřou a zastřelí“, než si zvykli na kufry plné peněz, vymizeli na počátku 90. let.

Vystřídali je jejich někdejší pronásledovatelé z výborů, kteří se v divoké privatizaci bleskově domohli pohádkových majetků a stali se oligarchy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám