Hlavní obsah

Zemřel bankéř Guy de Rothschild

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Ve věku 98 let v úterý zemřel francouzský bankéř Guy de Rothschild, jehož jméno patří k ikonám světového finančnictví. Ve čtvrtek o tom ve francouzském tisku informovala jeho rodina. Dynastie Rothschildů se před lety proslavila mimo jiné tím, že měla více peněz, než mají některé státy.

Článek

Baron Guy Edouard Alphonse Paul de Rothschild, jak zní jeho celé jméno, byl představitelem francouzské větve rozsáhlé rodiny a mezi jeho přátele patřili ve své době i známí politici. Rothschildův majetek ale v určitých okamžicích kolidoval s událostmi, které utvářely 20. století.

Narodil 21. května 1909 v Paříži, kvůli židovskému původu ji ale za druhé světové války opustil a útočiště našel ve Spojených státech. Později se přesunul do Londýna, kde se přidal k organizaci France Libre generála Charlese de Gaulla.

Po válce se Rothschild do Francie vrátil a podařilo se mu rodinné jmění obnovit. V roce 1967 zasedl do čela rodinné banky Rothschild Freres, kterou řídil do roku 1979. O dva roky později se však banka stala obětí rozsáhlého znárodňování, které prosadil tehdejší prezident François Mitterand. Podobný osud postihl většinu soukromých bank ve Francii.

Rothschild v roce 1982 Francii opustil podruhé, o tři roky později ale hořkost odložil a vrátil se z New Yorku zpět do Paříže. Rothschildův syn David později následoval příkladu svého otce a začal s obnovou rodinné sítě bank. V roce 1987 byla jeho snaha završena vytvořením ústavu Rothschild & Cie Banque.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám