Hlavní obsah

Zemětřesení může americkým elektrárnám způsobit závratné škody

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Riziko, že zemětřesení by způsobilo vážnou nehodu americkým jaderným elektrárnám, je mnohem větší, než se odhadovalo. Vyplývá to z analýzy údajů poskytnutých vládou, jak informovala agentura AP. V jednom případě je riziko větší dokonce 24krát.

Foto: Profimedia.cz

Jaderný reaktor

Článek

Podle těchto údajů by musela přibližně čtvrtina reaktorů, tedy asi 27, projít úpravami, aby mohly být odolnější proti masivním otřesům země.

Jedná se zejména o jaderné elektrárny ve střední a východní části Spojených států. Podle Jaderného regulačního úřadu (NRC) totiž existuje větší pravděpodobnost seismických otřesů, než se dosud předpokládalo.

Kolik přesně jaderných elektráren je náchylnějších na otřesy, zatím nelze stanovit. Nově se totiž musí určit geologickým průzkumem seismické riziko pro tu kterou jadernou elektrárnu. NRC by o to jednotlivé provozovatele chtěla požádat ještě v průběhu letošního roku.

Riziko se za dvacet let zvětšilo

Komplexní analýza zabezpečení proti zemětřesení u 104 amerických jaderných reaktorů se začala provádět před srpnovým zemětřesením na východním pobřeží Spojených států i před březnovým zemětřesením nedaleko japonských břehů.

Oficiální hlasy z jaderného průmyslu hovoří o tom, že reaktory jsou bezpečné. Jako důkaz připomínají právě zemětřesení z minulého týdne ve Virginii o síle 5,8 stupně, které tamní reaktory v elektrárně North Anna ustály.

Jak ovšem připomíná agentura AP, na základě analýzy dat z NRC je riziko poškození aktivní zóny reaktoru elektrárny ve Virginii v případě masivního zemětřesení, ještě většího než z minulého týdne, o 38 procent větší, než uváděla analýza před 20 lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám