Hlavní obsah

Zelenou kartu zkontrolují policisté on-line přes SPZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zda po silnici nejede vozidlo bez uzavřeného povinného ručení, policie zanedlouho zkontroluje on-line podle SPZ, podobně jako nyní kontroluje platnost dálniční známky nebo pátrá po ukradených vozidlech. Řidiči tak nebudou muset zelenou kartu u sebe mít.

Foto: Ředitelství dálnic a silnic ČR

Ilustrační fotografie

Článek

Zatímco dosud při kontrole lidé ukazují policistům zelenou kartu (která je už nějaký čas černobílá) v papírové podobě, nebo uloženou v mobilu, on-line kontroly jejich platnosti v Česku začnou naostro od října.

Změna je součástí nového zákona o povinném ručení, která začíná platit od dubna, pro zavedení kontrol s pomocí databáze je ale stanoveno šestiměsíční období.

„Jedná se o technickou záležitost a technickou přípravu sdílení dat. Zapojeno je především ministerstvo dopravy a Česká kancelář pojistitelů. Ministerstvo financí je o přípravách informováno,“ uvedl Stefan Fous za ministerstvo financí, které má novelu na starosti.

Nebezpečí na silnicích. Češi jezdí ve stále starších ojetinách

Ekonomika

„Smyslem on-line přenosu dat, který bude fungovat od 1. října letošního roku, je zajistit, aby na základě SPZ bylo možné podle údajů v naší databázi zjistit zcela spolehlivě, že je vozidlo pojištěné. Tedy aby absence informace o pojištění nesouvisela pouze s ještě nepředaným údajem do ČKP, ale aby opravdu detekovala absenci povinného ručení,“ popsal přípravy Tomáš Pavlík za Českou kancelář pojistitelů. Všechny pojišťovny se podle něj na tuto významnou změnu intenzivně připravují.

Pokud se řidiči s autem bez povinného ručení podaří zdemolovat nové luxusní vozidlo za miliony, může splácet do konce života.

„V rámci tuzemského provozu potom odpadá povinnost vozit zelenou kartu včetně elektronické podoby. Důkazem bude samotná SPZ, přes kterou bude možné existenci pojištění spolehlivě ověřit. Pro cesty do zahraničí nicméně bude správné zelenou kartu i nadále mít,“ upozornil Pavlík. V celé Evropě bude varianta zelené karty v mobilu přijatelná od roku 2025.

Plné hrazení škody

Pokud nicméně dojde k malému ťukanci mezi řidiči a budou si chtít vyplnit hlášení o nehodě pro pojišťovnu bez přivolání policie, vyplatí se alespoň v mobilu zelenou kartu mít pro opsání nezbytných údajů. Stejně tak to platí o řidičském průkazu. Těžko si budou řidiči v takovém případě ověřovat údaje v databázích.

Co hrozí řidiči za jízdu bez povinného ručení? Pokud vás policejní hlídka zastaví, protože zjistí, že si povinné ručení neplatíte, může vám udělit pokutu až do výše 3000 korun. Za nepojištěné vozidlo musíte následně České kanceláři pojistitelů zaplatit až 40 tisíc korun a při způsobené nehodě po vás může ČKP vymáhat celkovou výši vzniklé škody, kterou zaplatila poškozeným.

Od roku 2018 až do dubna platil limit pro vymáhanou škodu 300 tisíc korun, ten ale nový zákon ruší. Pokud se tedy řidiči s autem bez povinného ručení podaří zdemolovat nové luxusní vozidlo za miliony, může škodu splácet do konce života.

V rámci nového zákona dojde od dubna také ke zvýšení minimálních limitů pojistného plnění ze současných 35 milionů korun na 50 milionů korun. Je to proto, že kvůli inflaci stouply náklady a při vážné nehodě a například při způsobené invaliditě by suma 35 milionů Kč na krytí nemusela stačit.

Elektromobilů v nabídce bazarů přibylo, ale pořád jich je jen zlomek

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám