Hlavní obsah

Zelenina u zemědělců zdražila o 71 procent, ovoce o devět

Novinky, bož

Ceny zeleniny u zemědělců v květnu oproti dubnu vzrostly o 70,6 procenta. Ovoce u výrobců zdražilo o 8,6 procenta. Vyplývá to z dat o cenách výrobců, jež v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny jatečných prasat klesly o 6,5 procenta, vajec o 3,6 procenta, skotu o 2,9 procenta a mléka o 1,5 procenta.

Ceny zeleniny u výrobců zdražila meziročně vzrostly o 71 procent.

Článek

„Hlavní zprávou těchto čísel by měl být květnový nárůst cen zeleniny oproti dubnu téměř o 71 procent. To je obrovský meziměsíční nárůst, který lze vysvětlit spíše otočením vlivu mezi výrobci a prodejci. Vysoké ceny v supermarketech se začínají promítat u výrobců,“ uvedl hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

Květák za stovku? Při omezení na hranicích nic nemožného

Ekonomika

Naopak meziročně je ovoce u výrobců dražší o 91,3 procenta. „To je velký posun oproti dubnu, kdy byly ceny proti loňsku vyšší ‚jen‘ o dvě třetiny. Rozdíl je způsoben tím, že zatímco loni v květnu už ceny ovoce začaly sezonně klesat, v letošním květnu nadále rostou,“ sdělil Novinkám hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

Dvojnásobné ceny oproti loňsku je však třeba vnímat v širším kontextu. „Loni došlo ke snížení cen ovoce, na začátku roku 2018 byly ceny ovoce u výrobců ještě vyšší než dnes,“ upřesnil Bartoň.

Cukety jsou nejdražší za tři roky, květák a brokolice zmizely z akcí hypermarketů

Ekonomika

Vývoj cen u výrobců přitom obvykle zdaleka nekopíruje vývoj cen pro spotřebitele v obchodech. Zelenina tak v květnu v obchodech meziročně zdražila o 4 procenta a ovoce o 25,4 procenta.

Meziměsíčně spotřebitelské ceny ovoce vzrostly o 7,6 procenta a ceny zeleniny naopak o 1,2 procenta klesly.

Reklama

Související články

Ovoce a zelenina notně podraží

Ceny potravin, zejména ovoce a zeleniny, rostou a v nadcházejících týdnech se zřejmě budou dále zvyšovat. Důvodem je pokles kurzu koruny vůči euru i dolaru...

Recepty z čerstvé zeleniny a luštěnin

Za pokrmy plné zeleniny, luštěnin a zdravých obilovin nám v současné době organismus jen poděkuje. Zkuste si připravit recepty šéfkuchaře restaurace Country...

Výběr článků

Načítám