Hlavní obsah

Zelená nafta by zemědělcům měla zůstat, navrhuje ministr Toman

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman se vyslovil pro zachování tzv. zelené nafty, s níž se od roku 2014 ale podle platné legislativy nepočítá. Uvedl to v debatě se zemědělci v obci Klapý na Litoměřicku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zemědělství Miroslav Toman

Článek

V souvislosti se zrušením zelené nafty by tak zemědělci přišli o daňové úlevy na této pro ně tolik potřebné pohonné hmotě. Letos má činit vratka z daně ještě 40 procent, od příštího roku je ale s podporou konec.

„Pro zemědělskou výrobu by bylo neúnosné zrušení podpory tzv. zelené nafty, a je proto nutné zachovat vrácení spotřební daně z minerálních olejů v úrovni platné od 1. ledna 2013 do 31. prosince 2013. To znamená zachovat vrácení spotřební daně z minerálních olejů ve výši 40 procent, respektive 57 procent,“ nechal se slyšet Toman.

Podle Tomana spočívá hlavní důvod pro další zachování této podpory ve srovnání konkurenčních podmínek českých zemědělců se zemědělci v členských státech EU, kteří toto daňové zvýhodnění uplatňují.

Církevní restituce a dotace za povodně

Řeč se točila i kolem církevních restitucí. Podle Tomana evidoval Státní pozemkový úřad (SPÚ) k 10. říjnu celkem 1716 výzev církví a náboženských společností k vydání zemědělských nemovitostí. Ty požadují 43 134 pozemků a 223 staveb.

Ke stejnému dni SPÚ uzavřel 26 dohod, kterými vydává 144 pozemků o celkové výměře 91,79 hektaru a čtyři stavby.

Ministr na setkání také řekl, že zhruba v polovině listopadu by měli zemědělci, kterým červnové povodně způsobily škody na zemědělském majetku, začít dostávat vyplacené dotace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám