Hlavní obsah

Ze sedmi drahých kamenů bylo sedm imitací, klenotníkům hrozí pokuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) zkontrolovali tři prodejny klenotů v centru Prahy a další dvě v Českém Krumlově. Chtěli prověřit, zda kupující nejsou klamáni, pokud jde o nabídku šperků s drahými kameny. Ze sedmi odebraných šperků ani jeden drahý kámen neodpovídal svému složení, uvedla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Foto: Česká obchodní inspekce

Článek

„Odborné posudky specializované laboratoře obsahovaly u všech sedmi odebraných šperků stejnou větu: Složení kamene neodpovídá deklaraci,“ sdělila Fléglová s tím, že za klamavé obchodní praktiky bude se všemi prodávajícími vedeno správní řízení o uložení pokuty.

V Praze inspektoři navštívili tři zlatnictví v ulici 28. října, ve Vodičkově ulici a Na Poříčí. Celkem byly v těchto prodejnách odebrány čtyři šperky, které měly být osazeny přírodními kameny. Konkrétně se jednalo o zlatý prsten s českým granátem, zlatý prstem s opálem, zlatý přívěšek s opálem a náušnice z bílého zlata s akvamarínem. „Po posouzení pravosti v laboratořích vyšlo najevo, že šperky jsou sice zlaté, ale osazeny imitacemi zmíněných kamenů,“ vysvětlila Fléglová.

Obdobně dopadla kontrola v Široké ulici a na Latráně v Českém Krumlově. Zákazníci si tak podle mluvčí mohli zakoupit místo šperků s přírodními kameny jejich pouhé imitace, ovšem za ceny odpovídající deklarovaným pravým kamenům. „To potvrdily laboratorní posudky tří odebraných šperků, zlatého prstenu s akvamarínem, zlatého prstenu s citrínem a zirkony a také stříbrných náušnic s velkým českým granátem,“ doplnila Fléglová.

Pokud prodejci pravdivě neinformují o vlastnostech šperků, které nabízejí, jde podle Fléglové o nekalou obchodní praktiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám