Hlavní obsah

Zdražování benzínu se zastavilo, cena nafty stoupla za týden jen minimálně

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku se za poslední týden téměř nezměnily. Zastavilo se tak zdražování z předcházejících týdnů. Za litr benzínu Natural 95 řidiči i ve středu platili v průměru 30,79 koruny. Nafta za týden podražila jen mírně – o dva haléře na průměrných 29,83 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 22. listopadu

Článek

Ceny pohonných hmot v Česku začaly stoupat po letních prázdninách. Koncem prázdnin řidiči tankovali nejprodávanější benzín Natural 95 za 29,60 koruny a koncem září už za 30,20 koruny za litr. Na této úrovni se cena udržela téměř celý říjen a od začátku listopadu znovu stoupala. [celá zpráva]

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají i nadále v Kraji Vysočina, navzdory mírnému zlevnění v posledním týdnu. Za litr benzínu platí řidiči v průměru 31,34 koruny, o tři haléře měně než před týdnem. Litr nafty se u pump na Vysočině prodává za průměrných 30,44 koruny.

Foto: Aly Song, Reuters

FILE PHOTO: A gas station attendant pumps fuel into a customer's car at a gas station in ShanghaFILE PHOTO: A gas station attendant pumps fuel into a customer's car at a gas station in Shanghai, China November 17, 2017. REUTERS/Aly Song/File Photo

Hned po Vysočině jsou nejdražší pohonné hmoty v Praze. Litr Naturalu 95 vyjde na 31,28 koruny, což je o dva haléře méně než před týdnem. Litr nafty pak v metropoli oproti minulému týdnu zlevnil o tři haléře na 30,35 koruny.

Nejlevnější pohonné hmoty jsou k dostání v Jihočeském kraji. Litr Naturalu 95 prodávají čerpací stanice v tomto kraji za průměrných 30,41 koruny, tedy o haléř levněji než před týdnem. Litr nafty stojí v jižních Čechách 29,45 koruny, což představuje oproti minulému týdnu zdražení o čtyři haléře.

Ceny ropy atakují dvouletá maxima

Ceny ropy ve středu překonaly dvouletá maxima, později část zisků ztratily v reakci na zprávu úřadu EIA o podstatně nižším poklesu ropy v USA (o 1,9 miliónu barelů), než vyplývalo z dat institutu API (o 6,4 miliónu barelů).

Severomořská ropa Brent se ve středu po 18:30 pohybovala kolem 63,04 amerického dolaru za barel, za den tak její hodnota vzrostla o 0,75 procenta. Americká lehká ropa WTI pak zdražila téměř o dvě procenta na 57,99 dolaru a zůstává tak nejdražší za poslední dva roky.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ropná zařízení společnosti Lukoil na Sibiři

Ceny ropy žene nahoru předpoklad, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se na zasedání příští týden domluví na prodloužení dohody o omezování těžby, jejíž platnost končí v březnu.

Růst cen ropy podporuje i napětí na Blízkém východě a zhoršující se stav venezuelské ekonomiky. Analytici předpokládají, že až do příštího čtvrtka, kdy se koná schůzka OPEC, se cena Brentu bude pohybovat v úzkém rozpětí od 61 do 63 dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám