Hlavní obsah

Zaručený příjem zlepšil lidem psychiku

Právo, rei

Experiment se zaručeným příjmem ve Finsku příjemce do práce moc nepovzbudil, ale zato zlepšil jejich psychiku. Průzkum Helsinské univerzity potvrdil, že se jim zvýšilo sebevědomí a spokojenost se životem, informoval list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Příjemci základního příjmu byli se svými životy spokojenější a zakoušeli méně psychického napětí než kontrolní skupina,“ shrnuli autoři studie.

Experiment se základním nepodmíněným příjmem ve Finsku probíhal mezi lety 2017 a 2018. Dvěma tisícům lidí náhodně vybraným z řad nezaměstnaných se měsíčně vyplácelo 560 eur (15 200 Kč). Do práce se hlásit nemuseli, ale když si zaměstnání našli, o nepodmíněný příjem nepřišli.

Experiment se základním příjmem pro všechny: Finové se v hledání práce nezlepšili

Ekonomika

Nešlo o reprezentativní průzkum, testovaná skupina byla úzce vymezená. Experimentu se však ve světě dostalo pozornosti ve světle debat o automatizaci a vytlačování pracovníků z pozic roboty.

Cílem bylo především ověřit, zda by lidé díky zaručenému příjmu brali hůře placenou nebo časově omezenou práci. To se příliš nepotvrdilo, efekt byl jen částečný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám